Capital.ba

Srbija može očekivati status kandidata za članstvo u EU u 2009.godini

20.10.2008. / 19:35

BEOGRAD/BRISEL, Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je na susretu sa srpskim privrednicima u Briselu da Srbija može da očekuje da dobije status kandidata za članstvo u EU u 2009.godini, čim ispuni uslove.

“EU će voditi računa i o regionu zapadnog Balkana, ako bi se svjetska finansijska kriza prelila u to područje”, rekao je Ren na skupu o uticaju evropskih integracija na srpsku i privrede regiona koji su organizovali srpska kompanija “Delta i Privredna komora Srbije.

Ren je na skupu, na kojem su učestvovali predstavnici EU i evropskih i svjetskih banaka i kompanija, izrazio uvjerenje da biznis može da odigra ključnu ulogu u stvaranju dobrih uslova za poslovanje i u podsticanju pridruživanja regiona evropskim strukturama.

On je, međutim, naglasio nužnost daljih reformi, jačanja vladavine zakona, efikasnosti pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ren je ponovo pozdravio odluku Vlade Srbije da jednostrano primijeni Prelazni trgovinski sporazum, navodeći da će to pružiti dokaze da je Srbija sposobna da sprovodi sporazum s EU kad dođe trenutak procjene o davanju statusa kandidata za članstvo Srbiji u EU.

On je naglasio da će EU snažno podržati kretanje Srbije i regiona ka EU i da su ključni instrumenti koji to podržavaju sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju i regionalna saradnja.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!