Odbornici usvojili rebalans budžeta

N. PANTIĆ - N. M. NEDELJKOVIĆ

01. 12. 2010. u 21:18

Gradski odbornici usvojili rebalans budžeta, deficit smanjen za 5,8 milijardi. Preraspodela novca za stare, trudnice, zimsku službu...

GRADSKA kasa "siromašnija" je za 2,1 milijardu dinara. Odbornici Skupštine grada u sredu su usvojili novi rebalans budžeta, pa on sada iznosi više od 83 milijarde dinara. Deo planiranih sredstava neće biti pozajmljen kod stranih banaka do kraja godine, pa je tako, na 13,8 milijardi, smanjen i deficit.

Prema rečima pomoćnika sekretara za finansije Duška Nikodijevića, minus u gradskoj kasi je, u odnosu na prethodni rebalans, smanjen za 5,8 milijardi, dok su tekući prihodi povećani za 3,8 milijardi dinara.

- Pozajmice kod inostranih banaka za pojedine projekte uzećemo tek sledeće godine i to je osnovni razlog zašto je deficit smanjen, a ni kredit od 400 miliona dinara kod domaćih banaka za izgradnju stanova u Kamendinu neće previše uticati na minus u kasi - kaže Nikodijević. - Iako su prihodi od države smanjeni za 1,3 milijarde, to neće uticati na tekuće prihode. Očekujemo povećanje naplate pojedinih poreza, koji se duguju više godina. Jedan od najvećih dužnika je država, od koje krajem godine očekujemo naplatu duga od oko 2,6 milijarde dinara.

UJEDINJENI REGIONI ODBORNIČKA grupa G17 plus u Skupštini grada više ne postoji. Od sada će devet odbornika pripadati grupi Ujedinjenih regiona Srbije, a njih će kao i do sada predstavljati Miroslav Rajlić.
- Cilj stvaranja nove odborničke grupe URS je stvaranje efikasne uprave koja je bliska građanima i koja se može postići samo decentralizacijom Beograda - rekao je Rajlić.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić ističe da je ovim rebalansom izvršena preraspodela sredstava između budžetskih korisnika, a pojedini sekretarijati dobiće više novca.

- Dodatnih 200 miliona dinara namenjeno je za socijalnu zaštitu, čime će svi vidovi socijalne naknade do kraja godine biti isplaćeni - kaže Antić. - Ovim sredstvima biće isplaćena i pomoć trudnicama i porodiljama. Ista suma je obezbeđena i za potrebe zimske službe, a jedna od najvažnijih stavki je 2,6 milijardi dinara za otplatu duga "Beogradskih elektrana" za gas.

Vladajuća koalicija u sredu nije dobila podršku opozicije za predloženi rebalans gradske kase. Andreja Mladenović iz DSS kaže da je planiranje budžeta bilo loše, pa je to glavni razlog zašto se predviđena sredstva sporo troše.

PRODUŽENI POPUSTI POPUSTI za legalizaciju važiće i sledeće godine. Tako za legalizaciju stambenih objekata do 100 kvadrata, vlasnici imaju pravo na cene niže za 60 odsto. Popust od 50 odsto važi za stambene nekretnine do 300 kvadrata, a na prepolovljene iznose mogu da računaju svi Beograđani koji legalizaciju plate jednokratno.

- Problem za grad predstavlja i deficit od 13 milijardi dinara, a uz to moramo imati u vidu da trećina prihoda dolazi iz zaduživanja, a od kredita se ne živi - rekao je Mladenović. - Potrebno je znati da je deficit manji samo zato što sredstva iz kredita, zbog kašnjenja projekata, nisu mogla da se potroše do kraja godine.

Radikalu Nemanji Šaroviću dostavljeni materijal o rebalansu budžeta nije bio najjasaniji.

- Nećemo glasati za ovu odluku zato što postoje brojna neslaganja - dodao je Šarović. - Samo na jednom mestu čitavu milijardu dinara su ispustili, a postoje i drugi primeri, na koje smo ukazali, gde određen broj javnih zaduženja nije u budžetu, poput recimo tramvaja. Postoje i velika dugovanja dobavljačima za stanogradnju, a jedino ko ovde može bilo šta da ispravi je Državna revizorska institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije