Capital.ba

Izmjene Zakona o deviznom poslovanju

30.11.2010. / 17:57

BEOGRAD, Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje će biti usvojene do kraja ove ili u prvom kvartalu iduće godine, biće omogućeno da inostrane finansijske institucije izdaju u Srbiji dugoročne dinarske obveznice, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić.

“Izdavanje tih hartija od vrijednosti, koje već planira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pomoći će razvoju domaćeg tržišta kapitala, povećaće ponudu kredita u dinarima i stimulisati ulaganje u Srbiji”, rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

Novina u Zakonu o deviznom poslovanju je, kako je objasnio, i liberalizacija deviznog poslovanja koja će smanjiti troškove preduzećima i preduzetnicima i povećati konkurentnost domaće privrede.

Biće uveden jedinstven registar deviznih računa pravnih lica i preduzetnika, što će olakšati njihovu kontrolu i vođenje finansijskih istraga o imovini proistekloj iz krivičnih dijela.

Ilić je naglasio da će izmjene Zakona o deviznom poslovanju biti usklađene sa pravilima i principima Svjetske trgovinske organizacije (STO), a pomoći će da se efikasnije koristi pomoć Evropske unije jer će biti širi spisak slučajeva gdje će biti dozvoljeno plaćanje u devizama u Srbiji.

Devizni inspektorat ubuduće neće biti nadležan za prekršaje iz oblasti deviznog poslovanje već će to biti posao sudova.

Novim propisima biće ukinuta obaveza za preduzeće da u roku od 180 dana u zemlju unesu devize zarađena prodajom roba i usluga u inostranstvu, a ako u roku od godinu dana ne naplate izvoz to će morati da prijave kao kreditni posao.

Predviđeno je prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu spoljnotgovinskih poslova, a biće ukinuta obaveza unosa dobiti u zemlju od investicionih radova u inostranstvu već će samo preduzeća o tome morati da obavjeste Devizni inspektorat.

Ilić je rekao da će Vlada najvjerovatnije u četvrtak usvojiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platnom prometu, kako bi se povećala finansijska disciplina.

Biće ukinuta obaveza pravnim licima da narednog dana uplate gotovinu na svoj računa jer će za to imati rok od sedam dana.

Uvodi se obaveza registra mjenica koji će voditi Narodna banka Srbije, a mjenice koje su u opticaju moraće da budu registrovane u roku od 120 dana od početka primjene novih propisa i to će moći da učine i dužnici i povjerioci.
“Prinudna naplata potraživanja je moguća samo ako su mjenice evidentirane u registru”, naglasio je Ilić i dodao da je predviđeno da se istovremeno blokiraju svi dinarski i devizni računi pravnog lica koje je u blokadi a biće onemogućeno da dužnik otvori u drugoj banci novi račun.

Neće biti mijenjan iznos deviza od maksimalno 10.000 evra koliko građani mogu da iznesu iz zemlje, ali će biti omogućen elekrtonski prenos novca do tog iznosa.

Ilić je rekao da očekuje da izmjene Zakona o platnom prometu budu usvojene do kraja ove godine. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!