Utorak, 30.11.2010.

15:32

Fejt poziva Srbe na izbore

Specijalni predstavnik EU na Kosovu i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt pozvao je kosovske Srbe da izađu na izbore 12. decembra.

Izvor: Beta

Default images

Fejt je dodao da se nada velikom izlasku kosovskih Srba na predstojeće vanredne parlamentarne izbore.

"Izlaskom na izbore Srbi uzimaju svoj interes u svoje ruke. Vremenom će biti poboljšana i regionalna saradnja i veze sa Beogradom. Ponoviću ono što sam mnogo puta ovde čuo, a to je da Srbima samo sloga može da pomogne da opstanu", rekao je on.

Fejt je za KiM radio iz Čaglavice kazao da decentralizacija na Kosovu još nije završena i da je prioritet formiranje opštine Severna Mitrovica.

Radi se na tome da decentralizaciju stanovništvo prihvati bez pritisaka, a tome će posebno doprineti predstojeći dijalog Beograda i Prištine posle Nove godine, rekao je specijalni predstavnik EU.

"Postoje neke promene, naročito među mlađim stanovnicima koji žele da se angažuju u saradnji sa evropskim institucijama", rekao je on.

Prema njegovim rečima, plan Martija Ahtisarija ostavlja mogućnost formiranja još nekih opština na Kosovu gde žive manjinske zajednice pa se sada dogovara formiranje opštine za Gorance iz regiona Dragaša.

Fejt je dodao da ponekad ne koristi svoja izvršna ovlašćenja, ali da to nije posledica političkih pritisaka Vlade Kosova, već plod njegove želje da bude transparentan u poslu koji radi.

"Dešavalo se da sam morao da ih podsetim da, ako ima političara koji su osumnjičeni ili čak optuženi za određene nezakonite radnje, oni moraju biti uklonjeni iz centara vlasti i sa funkcija", rekao je Fejt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: