Astrum Meera - koncept budućnosti

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Mnogi od nas još uvek imaju dilemu kako će izgledati automobili budućnosti i pored brojnih skica i prototipova koje nam proizvođači sa ponosom pokazuju. Za skeptike tu je Astrum Meera - automobil koji donosi revoluciju, kako na planu dizajna, tako i u pogledu performansi.


Za autora projekta Stefana Baltazara izdužene i prilično zaobljene futurističke linije morale su biti usklađene sa elementima bezbednosti, stabilnosti, ali i praktične upotrebe.



U smislu performansi, autor je predvideo postavljanje senzora na izduvni sistem koji bi pratio emisiju CO2 i automatski obaveštavao vozača kada bi ona prelazila uobičajeni nivo. Zanimljiv je i detalj da felne koriste tzv. "magnetsko lebdenje" zbog čega je težina vozila značajno smanjena.

Na ovom gazdi puteva budućnosti primenjeno je još jedno zanimljivo rešenje, koje se ogleda u tome da se retrovizori automatski sklapaju i uvlače u svoje odeljke kada automobil nije u pokretu i obrnuto, kada se automobil pokrene oni se vraćaju svojoj nameni.



Sve ovo je zasad samo lepa vizija, a da li će se nešto popout ovog automobila ikada pojaviti u serijskoj proizvodnji teško je reći. Ali, oslanjajući se na dosadašnja iskustva i uzimajući u obzir strahovit napredat tehnologije, ne bi trebalo da nas iznenadi kada bi Astrum Meera, ili automobil sličan njemu, izašao jednog dana na ulice.