Capital.ba

Alvogen donio pare, ali ipak odustao

30.11.2010. / 7:20

SARAJEVO, Aukcija za paket dionica “Bosnalijeka” u vlasništvu Međunarodne finansijske korporacije (IFC), održana juče, bila je neuspješna iako je američki “Alvogen” bio pripremio novac za njihovu kupovinu, ali transakciju nije realizovao.
Vanredna aukcija održana je za 8,37 posto ili 655.729 dionica “Bosnalijeka” u vlasništvu IFC iz Vašingtona, dijela grupe Svjetske banke za privatni sektor.
Cijena ponuđenih dionica bila je 20 KM uz mogućnost kupovine manjih količina dionica, a minimalno 10.000.
Kako nezavnično saznajemo, “Alvogen” je u jednoj bh. banci deponovao 14 miliona KM za kupovinu cijelog ponuđenog paketa dionica IFC-ija, ali je ostalo nepoznato zašto ih nije kupio.
“Izneneđeni smo što se ‘Alvogen’ nije pojavio. Tim prije što je minimalna ponuđena cijena na aukciji 20 KM bila povoljnija od one koja je dogovorena s Vladom FBIH 20,50 KM”, kaže Hamdija Kulović, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH.
Ističe da je metoda prodaje dionica IFC-ija, koja je dozvoljavala da bude više kupaca manjih paketa dionica bila komplikovana za američkog potencijalnog kupca.
“S obzirom na mogućnost davanja manjih naloga, ‘Alvogen’ bi morao pratiti sa odgovarajućom ponudom svaki od evenutalno svih 65 paketa po 10.000 dionica Bosnalijeka. Možda ih je takav način prodaje obeshrabrio, pa su na kraju odustali od kupovine”, kaže Kulović ali dodaje da zvanično obrazloženje od američke kompanije nije dobio.
Dodaje da prema ugovoru IFC-ija i “Bosnalijeka”, koji doduše nije vidio, postoji opcija da, ukoliko prodaja ne bude uspješna 8,37 posto dionica otkupi “Bosnalijek”.
“U tom slučaju direktor Bosnalijeka ima obvezu da drži dionice van opticaja godinu, a što može negativno uticati na prodaju državnog paketa od 19,2 posto dionica. Jer, prodaja ima smisla samo ako se prodaju oba paketa dionica”, ističe Kulović.
U brokerskim krugovima takođe su iznenađeni da se “Alvogen” nije pojavio kao kupac.
“Da li su u igri neke nove kombinacije ili postoje drugi razlozi za nesupješnu aukciju vjerovatno ćemo saznati narednih dana”, kaže Ahmed Hodžić, direktor broekrske kuće “Fima”.
Iako su se mogli pojaviti i nalozi za kupovinu manjih količina dionica, zakazali su i ostali investitori, prije svega fondovi.
“Mali investitori se ravnaju prema velikim. Svi su očekivali onoga ko je figurirao kao ozbiljan kupac. Nisu kupovali dionice po 20 KM, kada su u redovnoj trgovini imali na ponudi dionice Bosnalijeka po 14,50 KM. Da se pojavio Alvogen i kupio po 20 KM i ostali bi unijeli naloge po toj cijeni”, kaže Hodžić.
Dodaje da je posljedica neuspješne aukcije pad cijene dionica “Bosnalijeka” sa 15 KM na 14,10 KM, a dalji pad, kako kaže, može se očekivati narednih dana. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!