Retko se kroz istoriju dešavalo da kralj bude apsolutno ponižen i dočeka jutro na kolenima. Od sinoćnog poraza na Nou Kampu, fudbalski „kralj“ neće ustati bar do 16. aprila naredne godine kada je zakazan meč istih rivala u Madridu u okviru španske Primere. Sjajno izdanje fudbaleri Barselone krunisali su sa pet pogodaka u mreži Ikera Kasiljasa i sasvim zasluženo trijumfovali nad najvećim rivalom, Realom iz Madrida – 5:0 (2:0).


Barselona – Real 5:0 (2:0)

Strelci: Ćavi 10, Pedro 17, Vilja 54, 58, Gefren 90. Stadion: Nou Kamp. Sudija: Ituralde Gonzales. Žuti kartoni: Valdes, Vilja, Mesi, Pujol, Ćavi (Barselona), Ronaldo, Pepe, Ćabi Alonso, Kasiljas, Karvaljo, Ramos, Kedira (Real). Crveni karton: Ramos (Real).

Barselona: Valdes, Dani Alveš, Pujol, Pike, Abidal, Buskets, Ćavi (od 88. Keita), Inijesta, Pedro (od 88. Gefren), Mesi, Vilja (od 76. Krkić).

Real: Kasiljas, Ramos, Pepe, Karvaljo, Marselo (od 60. Arbeloa), Ćabi Alonso, Kedira, Ozil (od 46. Dijara), Di Marija, Ronaldo, Benzema.

 

Peti uzastopni neuspeh Madriđana u duelima sa Barselonom potvrdio je ko je fudbalski gazda na Iberijskom poluostrvu. Temelj građevine Pepa Gvardiole nije uspeo da uzdrma, a kamoli ozbiljnije ugrozi, ni Žoze Murinjo koji je prvi put u karijeri gledao sa klupe „El klasiko“. U najavi meča verovatno je mislio da neće biti samo nemi posmatrač, već da će i svojim odlukama uticati na igru…

U najavi 161. međusobnog susreta u šampionatu ovih rivala nije bilo otrovnih strelica ni sa jedne strane. Ispostavilo se da su igrači Barselone čuvali municiju za direktan duel na terenu jer su igrom kratkih pasova i preciznim dodavanjima na malom prostoru još u ranoj fazi susreta izbacili fudbalere Reala iz koloseka. Ćavi je već u 10. minutu gurnuo niz liticu voz sa madridskom ekipom, a Pedro (17) je najavio više nego blistavo veče svog tima. Leo Mesi nije imao sreće da se upiše u strelce, ali je odličnim proigravanjima omogućio Vilji (54, 58) da poentira na debiju u „derbiju svih derbija“. Rezervista Gufren (90) je posle samo tri minuta provedenih na terenu postavio konačan rezultat. Radovanje domaćih fudbalera sa široko podignutim dlanovima i jasnim stavljanjem do znanja sa koliko je golova počašćen glavni konkurent za titulu najteže je palo Ramosu, koji je u poslednjem napadu na susretu najpre preoštro startovao na omalenog Argentinca, a zatim i odgurnuo Pujola, zbog čega je Real završio utakmicu sa igračem manje u polju.

„Kraljevići“ nisu uspeli da dođu do daha nijednog jedinog trenutka, Ronaldo i Di Marija su odlično bili zaustavljeni na pristojnoj udaljenosti od kaznenog prostora rivala, pa je u ofanzivi bio usamljen Benzema, koji je menjao rovitog Iguaina. Bez prave opcije na klupi, Murinjo nije mogao da odgovori na Barsin ples iz prvog dela, a uvođenje Dijare umesto Ozila na početku nastavka samo je dokaz apsolutne nemoći. Kao da je Gospodin Specijalni već u pauzi između dva dela meča predosećao da će biti deo specijalne večeri. I bio je, jer Real nije doživeo poraz od pet golova razlike u derbiju Španije još od januara 1994. godine i het-trika Romarija u mreži Franciska Buja.

Meč prenošen u 73 bioskopa u Španiji

Koliko je interesovanje vladalo za duel Barselone i Reala svedoči i podatak da je on prenošen i u bioskopima širom Španije. Na 73 mesta u ovoj državi bioskopske sale pretvorene su, bar na dva sata, u fudbalske tribine.

Očekivani trijumf domaćina

Posetioci sajta španskog lista „El mundo deportivo“ mogli su do početka meča da izraze svoje mišljenje u vezi sa konačnim rezultatom susreta. Skoro 70 odsto njih smatralo je da će trijumfovati Barselona, a najveći deo priželjkivao je pobedu domaćina od 3:1. Verovatno su sada još srećniji što nisu bili apsolutno precizni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari