Capital.ba

Radnici tri firme na ulici

29.11.2010. / 15:28

ZRENJANIN, Predsjednik Vijeća Samostalnog sindikata u Zrenjaninu Mirko Malešev izjavio je danas da podržava inicijativu lokalne samouprave o osnivanju fonda solidarnosti za pomoć radnicima „Liksola“, GIK “Banata“, Industrije prerađevina od kukuruza (IPOK) i drugih posrnulih firmi u tom gradu.

Podsjećajući da skrobarci IPOK-a, i neimari „Banta“ nisu primili plate već deset mjeseci, a kozmetičari “Luksola„ sedam mjeseci, Malešev je novinarima rekao da ukupno 653 radnika u tim preuzećima treba što prije da dobiju pomoć od lokalne samouprave, jer im zbog dugova isključuju struju, plin i daljinsko grijanje.

„Fond solidarnosti je trebalo osnovati prije više godina, od pet odsto prihoda koji u lokalnu samoupravu stižu od privatizacije preduzeća sa ove teritorije“ smatra Malešev.

Radnici GIK „Banata“ i „Luksola”, štrajkuju od 20 oktobra, a počev od 4. novembra, svakog četvrtka izražavaju svoje nezadovoljstvo i protestnim šetnjama do Gradske kuće u Zrenjaninu.

Poslije štrajka radnika IPOK-a i vezivanja fabričke kapije lancima, da se ne otuđuje imovina, u septembru je formiran skupštinski anketni odbor, uz obećanje da će država pomoći u pokretanju proizvodnje i isplati zaostalih zarada.

Gradski i pokrajinski čelnici dobili su, zatim, obećanje u republičkim institucijama da će u IPOK-u, najvećoj fabrici za preradu skoba na Balkanu, biti određen zastupnik drzavnog kapitala, kako bi se pokrenula prerada kukuruza, koja je obustavljena 1. maja ove godine.

Sve se to dešava u vrijeme kad su direktori i zastupnici većinskog kapitala tog akcinarskog društva pod istragom ili u pritvoru, zbog finasijskih mahinacija i stavljanja fabrike pod hipoteku. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!