Capital.ba

Džombić: Reformama do investicija i zapošljavanja

28.11.2010. / 7:50

BANJALUKA, Aleksandar Džombić, mandatar za sastav nove vlade RS, rekao je u subotu da je potrebno izvršiti reformu javne uprave kako bi se otvorio veći prostor investitorima za ulaganje i povećanje zapošljavanja.
On je u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima Saveza opština i gradova RS, najavio da će i nova vlada nastaviti saradnju sa tim savezom.
“Složili smo se da u narednom periodu moramo napraviti finansijski efekat kod subvencija za poljoprivredu, i pomoći socijalno ugrožnom stanovništvu, te zajedno nastupati po tom pitanju”, izjavio je Džombić nakon konsultacija sa predstavnicima Saveza opština i gradova RS, u vezi sa sastavom nove vlade RS.
Dragoljub Davidović, predsjednik tog saveza, rekao je nakon sastanka sa Džombićem da Savez želi da bude nastavljen kontinuitet Vlade RS koju je vodio premijer Milorad Dodik.
Davidović, koji je i gradonačelnik Banjaluke, kazao je da Savez opština i gradova RS podržava novog mandatara, “jer je on kao premijer osoba koja može uspješno obavljati teške i složene zadatke”.
“Nismo zadovoljni radom nekih republičkih institucija i nekih ministartva, jer smatramo da nisu bili efiksani. Nezadovoljni smo radom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, dok je pozitivnu ocjenu dobio ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac”, rekao je Davidović.
Džombić, koji se juče u sklopu konsultacija u vezi sa sastavom nove Vlade sastao i sa predstavnicima Unije studenata RS, Omladinskog saveza RS, te  Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, kazao je da problemi porodica onih koji su pali za stvaranje Republike Srpske ne smiju biti zaboravljeni.
“Neki od prioriteta Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS su traženje nestalih osoba, istraživanje ratnih zločina i socijalno-materijalni status ove kategorije stanovništva. Od ove organizacije dobili smo podršku za reformu zdravstvenog i te penziono-invalidskog sistema”, rekao je Džombić.
Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, rekao je da je sa Džombićem imao konstruktivne razgovore, kojim je, kako je ocijenio, impresioniran.
“Vlada sa Džombićem, ako se bude ostvarivalo dogovoreno, imaće našu punu podršku”, kazao je Mitrović.
Govoreći o prioritetima Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, Mitrović je naveo da su to, između ostalog, proces traženja nestalih i procesuiranje ratnih zločina.
“Svjesni smo da Vlada RS nema mnogo nadležnosti oko traženja nestalih, ali smo zadovoljni što će se dati puna podrška u tom procesu. Takođe, kako smo čuli, iskoristiće se svi mehanizmi da se izvrši pritisak na Institut za nestala lica BiH da on ubrza proces traženja nestalih u smislu pravičnosti u svom djelovanju”, kazao je Mitrović i dodao da podržava reorganizaciju Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.
Nakon sastanka sa predstavicima Unije studenata i Omladinskog savjeta RS Džombić je rakao da ne vidi nikakve prepreke da se prijedlozi i ideje mladih i studenata ne nađu u ekonomskoj politici za narednu godinu. Dodao je da je na tom sastanku bilo riječi o problemima omladine, mogućnostima zapošljavanja, potrebi ulaganja sredstava u izgradnju studentskih i đačkih domova i obezbjeđivanju dodatnih sredstava studentima koji bi jedan ili dva semestra završili na nekim od univerziteta u evropskim zemljama i potom se vratili u RS.
“Stavio sam im do znanja da ću odlučno donositi odluke u interesu naše djece i omladine i tu nema nikave dileme”, rekao je Džombić.
Milan Petković, predsjednik Unije studenata RS, kazao je da je na jučerašnjem sastanku bilo riječi o konkrtetnim pitanjima kao što su završetak izgradnje studentskih domova u Palama i Foči i početak gradnje studenstkog doma u Banjaluci. On je dodao da Unija očekuje da se tokom naredne i 2012. godine povećaju stipendije za 20 odsto, a zatražila je i da iduće godine bude izvršena revizija viskoškolskih ustanova, posebno privatnih.
Bojan Grebenar, predsjednik Omladinskog savjeta RS, rekao je nakon sastanka sa mandarom RS da je zadovoljan što i mladi mogu da učestvuju i kažu šta misle o budećem sastavu kabineta.
“Ono što je nama bilo najbitnije jeste prioriteti u radu Ministarstva za porodicu, omladinu i sport o čemu je i najviše i bilo riječi, kao i raelizaciji projekta Omladinske politike”, istakao je Grebenar. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!