Da je živ, Brus Li, legendarni majstor i zvezda kung fu filmova, danas bi napunio tačno 70 godina. I teško da bilo ko od nas može da zamisli tu izvanrednu pojavu, baš onakvu kakva nam je ostala u sećanju – elegantno opasnog „malog zmaja“ satkanog od mišica koje se tako savršeno iscrtavaju pod kapima znoja dok u beloj „siledžijki“ ili bez nje svejedno pravi karambol ostavljajući za sobom suparnike da leže na patosu, ma koliko ih u toj sceni bilo – kao vremešnog starca, već uveliko penzionisanog, okoštalog i možda senilnog, kako priča o svojoj karijeri i danima slave.

Jer legenda o Brusu Liju mnogo je više od bilo koje druge u bilo kom delu planete. Nju čine ne samo segmenti uzbudljivog i opasnog života, već i sijaset filmova koje je snimio u različitim fazama, te neočekivana smrt i naročito novi život, zaista jedinstven u istoriji kinematografije. I zato uopšte ne čudi što će danas, 27. novembra, fanovi širom sveta, od San Franciska gde je rođen do Hongkonga gde je stekao slavu i preminuo jula 1973. godine u godinama pune životne i kreativne snage, proslaviti njegov 70. rođendan i odati samo još jednu u nizu počasti ovom malom velikanu.

Razlog zbog kojeg njegov život i njegovi filmovi ne prestaju da intrigiraju do današnjih dana skriven je upravo iza velova misterije, koji su ga obavijali naročito nakon smrti. Nikada nećemo zasigurno znati kojim kanalima je došao do planetarnog uspeha, kome se sve na tom putu zamerio i šta su bili pravi razlozi njegove tako nagle smrti (zvanično je umro od edema na mozgu), što će uvek biti inspirativno za stvaraoce u raznim umetničkim oblastima. Brus Li, baš kao i junaci partizanskih filmova na primer, isticao je svoj nacionalni ponos naročito u tih pet centralnih naslova svoje karijere u kojima je igrao glavne i nezaboravne uloge – „Pesnica gneva“, „Veliki gazda“, „Na zmajevom putu“, „U zmajevom gnezdu“ i nedovršena „Igra smrti“, koja je čekana godinama sa posebnom pažnjom. Lijevi brzi potezi i neverovatna fizička spremnost, te gotovo iracionalni dijalozi nahovani na engleski i kombinovani sa specifičnim urlikom kojeg je ispuštao u žaru borbe, izvršili su snažan uticaj i zauvek promenili odnos i filmskih znalaca i široke populacije prema borilačkom filmu kao žanru, zbog čega i zauzimaju posebno mesto u istoriji sedme umetnosti.

Nema te filmske zvezde na planeti koja je dobila čak i svoj podžanr inspirisan upravo njegovim likom i delom. Za takozvane „Bruceploitation“ filmove, nastale nakon Lijeve smrti, birani su glumci tek likom slični njemu (a harizmom uglavnom miljama iza njega) koji su demonstrirali svoje skromne veštine u nadi da se približe slavi velikog majstora i da naravno zarade mnogo novca, koristeći histeriju fanova širom cele planete zbog gubitka svog najjačeg filmskog oslonca. Producenti tih ostvarenja proizvodili su klonove (Bruce Li, Bruce Le, Bruce Liang, Bruce Lai, Bronson Lee, Bruce Ly), eksploatišući dalje lik i delo originalnog i nedostižnog Brusa Lija, u godinama kada je njegova popularnost metastazirala preko cele planete. Od njih pa preko mnoštva zvezda koje su individualno gradile karijere inspirisani tehnikom i teorijom borbe koje je Brus Li ostavio za sobom – od kojih je najviše odskočio Džeki Čen – pa sve do Kventina Tarantina i zapadnih sledbenika koji veštinu Brusa Lija tretiraju kao osobenu filozofiju u umetnosti, teško da bismo uspeli da pobrojimo sva ta dela na koje je njegova ličnost izvršila direktan uticaj. Tajnu o njegovom turbulentnom životu, u poslednje vreme, pokušali su da odgonetnu autori televizijskog pedesetodelnog serijala „Legenda o Brusu Liju“ (nedavno emitovanog i kod nas) ili aktuelnog filma „Brus, moj brat“, ali nijedna dosad ispričana biografija o njegovom životu nije uspela da nam pruži barem približno ubedljiv odgovor na neko od pitanja koje tako dugo intrigiraju. A priče o porodičnom prokletstvu, koje je navodno sustiglo i njegovog sina Brendona čime je samo revitalizovana teorija zavere, da i ne spominjemo! To samo održava legendu živom…

I zato, sa ovog stanovišta, možemo samo da zamišljamo šta je još sve mogao da nam ponudi, da nije tako rano napustio ovaj svet. Naravno, veliko je pitanje da li bi, da je dočekao starost, uspeo da u tolikoj meri održi svoju karijeru vitalnom. A tek je pitanje koliko bi mu se svidelo kada bi se i o njemu pričali posprdni vicevi, koji su sustigli njegovog nekadašnjeg čuvenog filmskog duelistu Čaka Norisa.

 

Od Hongkonga do Mostara

Za razliku od spomenika u Hongkongu (na slici), Mostarska bista posvećena Brusu Liju, koja je podignuta pre pet godina takođe povodom rođenja slavne zvezde, danas je gotovo u potpunosti uništena. Podizanje spomenika u Mostaru bilo je od posebnog značaja. U ovom gradu čiju je nedavnu prošlost obeležilo nasilje različitih etničkih grupa, žestoka kung-fu zvezda predstavljala je simbol „odanosti, veštine, prijateljstva i pravde“. „Jedino što nam je zajedničko je Brus Li“, uskliknuli su tada čelnici grada. Danas, posetioci parka Zrnjski u Mostaru mogu samo da vide postolje na kome piše „Bruce Lee 1940-1073 Tvoj Mostar“. Kung-fu star je ovde prvi put podlegao napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari