Prvi budžet kojim će Skupština Srbije samostalno raspolagati u narednoj godini iznosiće 1,894 milijarda dinara i biće veći za oko 200 miliona u odnosu na projektovani okvir koji je odredilo ministarstvo finansija. Diana Dragutinović, ministarka finansija smatrala je da je za potrebe parlamenta u narednoj godini dovoljno 1.738 milijardi dinara, dok je stav skupštinskih stručnih službi bio je da ta suma mora iznositi 1.814 milijardi.

Skupštinski Administrativni odbor je presudio povećavši sumu koju su predložile stručne službe za još 80 miliona dinara.

Prema rečima Nenada Konstantinovića, predsednika Administrativnog odbora skupštinski budžet veći je od projektovanog zbog vanrednih troškova koji čekaju parlament u narednoj godini. „Sledeće godine u organizaciji Skupštine biće održana konferencija OEBS-a, i za te potrebe treba obezbediti 65 miliona dinara. Sledeće godine uvodimo i elektronski parlament. Uspeli smo da obezbedimo sredstva u visini od dva miliona dinara preko OEBSA-a, ali parlament sam mora da obezbedi jedan deo hardvera. Dodatni troškovi u visini od 80 miliona dinara su i za televizijske prenose, odnosno za javnost u radu parlamenta“, kaže Konstantinović.

Ovo je prvi put da se u parlamentarnoj računici nađe i novac za „kamere“, mada, kako napominje Konstantinović, još nije odlučeno da li će RTS i dalje prenositi sednice parlamenta, ili će to činiti neka druga televizija, ili možda čak parlamentarni kanal.

U skupštinskom budžetu nije predviđen novac koji RTS traži za prenose sednica za poslednje tri godine. Kako tada nije bilo pisanog dogovora između javnog servisa i zakonodavnog doma, nema ni naplate „duga“ od 3,3 miliona evra.

U predlogu budžeta piše i da će 763,6 miliona dinara biti namenjeno za potrebe poslanika, a 1,131 milijarda dinara za potrebe stručnih službi. Za poslaničke plate biće izdvojeno 319,9 miliona dinara, a za putovanja 243 miliona dinara.

Po preporuci EK da se u odborima moraju „pojačati“ stručne službe, za angažovanje stručnjaka po ugovoru predviđeno je 27 miliona dinara. Njihov posao biće da prave izveštaje o zakonima koji su pred parlamentom.

Uprkos obećanju državnih zvaničnika da plate funkcionera neće rasti, u predlogu budžeta Skupštine za 2011. ipak je predviđeno povećanje plata i to u aprilu za 3,4, odsto, i u oktobru za još 2,5 odsto. Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije kaže da se još ne zna da li će plate poslanika biti povećavane, ali da je takva mogućnost predviđena skupštinskim budžetom za iduću godinu.

s Ne računajući plate, najveće stavke u budžetu Skupštine su sume za nabavku mašine i opreme (144,6 miliona) i za „kapitalno održavanje“ objekata (128 miliona), od čega je 100 miliona predviđeno za radove na fasadi, na kojoj skele stoje već mesecima. Odlučeno je i da se Skupština u narednoj godini „umije“ i ulepša, pa će za pranje prozora i zavesa biti izdvojeno dva miliona dinara, za adaptaciju toaleta i njihovo prilagođavanje potrebama osoba sa invaliditetom 3,4 miliona dinara, a isto toliko biće utrošeno i za zamenu dotrajalih podnih obloga.

Kad je reč o opremi, samo za nabavku novog nameštaja predviđeno je 4,6 miliona, a za kupovinu računarske opreme 6,6 miliona dinara. Između ostalog, predviđena je kupovina 28 stolica, 60 novih računara, šest fotokopira, 24 štampača, pa čak i 10 usisivača. Među tehničkom opremom, cenom najviše odskače automatska linija za sakupljanje tabaka, koja košta pet miliona dinara. Milion manje koštaće modernizacija telefonske centrale.

U računici za 2011. nalaze se i stavke koje doprinose marketingu zakonodavnog doma. Tako će, na primer, za angažovanje turističkih vodiča za goste iz inostranstva biti izdvojeno 400.000 dinara. Umetnički program, odnosno angažovanje horova, voditelja i drugih umetnika prilikom svečanosti u parlamentu koštaće dva miliona dinara. Za zastave i koplja za protokolarne susrete predviđeno je 150.000 dinara.

Skupštinskim predlogom budžeta umanjena su sredstva za grupe prijateljstva i to zbog zahteva poslaničkih grupa manjina da se najvažniji zakoni prevode na jezike nacionalnih manjina. Ta dodatna stavka parlament će koštati milion dinara. Za reprezentaciju će iz skupštinskog budžeta biti izdvojeno 20 miliona, od čega je najveći deo sume (14 miliona) predviđen za smeštaj u hotelu i posluženje za članove poslaničkih grupa prijateljstava iz dugih država. U ovoj stavci predviđeni su i iznosi za posluženje prilikom sednica skupštinskih odbora i to za svaki odbor pojedinačno. Trošak za Zakonodavni odbor je najveći, 26.000 dinara. Inače, parlamentarci su već sračunali i koliko će Republičkoj izbornoj komisiji biti potrebno novca za, kako je navedeno, redovne izbore 2012. Računica kaže da je u pitanju 968 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari