Petak, 26.11.2010.

16:56

Odložen izbor za VSS iz reda sudija

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović poništila svoju raniju odluku o početku postupka predlaganja kandidata za članove tog tela iz reda sudija.

Izvor: Tanjug

Default images

Razlog je to što su u toku pripreme za izmenu i dopunu Zakona o VSS, radi usklađivanja sa standardima EU.

Odluka je doneta u cilju sprečavanja štetnih posledica u izbornom postupku i postupku predlaganja kandidata za izborne članove za stalni sastav VSS iz reda sudija, koji je u toku, navodi se u saopštenju izborne komisije Saveta.

Ministarka pravde Snežana Malović danas je, kako piše u saopštenju, obavestila VSS da su u toku pripreme za izmenu i dopunu Zakona o Visokom savetu sudstva, radi usklađivanja sa standardima EU, koje se tiču predlaganja kandidata za stalni sastav VSS iz reda sudija.

Shodno predloženim izmenama, status kandidata će imati pored onog sudije kog je predložila sednica svih sudija jednog ili više sudova i kandidat kojeg je podržalo minimum 10 sudija suda istog stepena i vrste.

Pored toga, najavljene izmene i dopune odnose se na predlaganje kandidata Narodnoj skupštini, tako što će samo onaj kandidat odnosno kandidati koji dobiju najveći broj glasova moći da budu predloženi Narodnoj skupštini za izborne članove VSS iz reda sudija.

Najavljene izmene i dopune Zakona o VSS u nadležnosti su Ministarstva pravde, imajući u vidu i mišljenje Evropske delegacije - Direktorata za pridruživanje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: