Šutanovac: Dobar rad u 100 dana

Dragan Šutanovac ocenio da je Ministarstvo odbrane u prvih 100 dana radilo dobro i da bi bio zadovoljan da nije bilo pogibije potpukovnika Ištvana Kanasa.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 19.10.2008.

12:20

Default images

Avionska nesreća dogodila se na aerodromu Batajnica. Šutanovac je takođe naveo da je veoma razočaran zbog toga što je rebalansom budžeta Ministarstvo odbrane "zakinuto" za oko tri milijarde dinara.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Šutanovac je rekao da ga je avionska nesreća veoma potresla i da će insistirati da komisija za istragu uzroka njegove pogibije pruži što konkretnije podatke o tome šta se dogodilo u danu nesreće 24. septembra. "Insistiraću, a mislim da je izveštaj gotovo završen, da bude jasan i transparentan, da svima bude jasno šta se desilo", kazao je Šutanovac.

Šutanovac je dodao da Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost da porodici poginulog pilota reši stambeno pitanje tako što će da pomogne u otplati kredita.

Ministar je nezadovoljan zbog toga što je rebalansom budžeta od razdela ministarstva oduzeto oko tri milijarde dinara namenjenih za opremanje, ali je ocenio da se to neće odraziti na planove zbog prethodnog dobrog planiranja.

"Imali smo nešto manje od 2,4 odsto BNP, sada je to ispod 2,25 i to je već za nas alarmantno. Na žalost, kažem, oštećeni smo, ali sam ubeđen da će u izradi novog budžeta za sledeću godinu neko drugi biti štedljiv, a da ćemo mi dobiti mogućnost da novac utrošimo onako kako je planirano", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, vojska je u prvih 100 dana nabavila 100 terenskih vozila, 1.680 automatskih pušaka M-21, 500 komada streljačkog naoružanja za Specijalnu brigadu i deset bespilotnih letelica.

U toku su radovi na završetku izgradnje vojne baze Cepotina na jugu Srbije, a naredne godine će biti raspisan tender za nabavku još bespilotnih letelica. Trenutno se remontuje pet aviona i deset helikoptera, kao i određen broj tenkova i drugih vozila.

Ponovio je da se sa Crnom Gorom i BiH razmatra mogućnost vraćanja jednog broja aviona i druge borbene tehnike u Srbiju, nakon što je Generalštab procenio da bi ta sredstva bila potrebna Vojsci Srbije.

Šutanovac je kazao da je vojska u potpunosti vratila svoje dugove nasleđene iz prethodnog perioda i da će to imati veoma pozitivne efekte jer je u toku prošle godine na kamate za dugovanja potrošeno 500 miliona dinara.

On je podsetio da je u prvih 100 dana ministarstvo imalo živu aktivnost u izradi nacrta zakona poput onog o vojnoj materijalnoj obavezi i civilnoj službi, ali i u oblasti izrade pravilnika poput novog Pravila službe i Strojevog pravila.

Ministar je dodao da je razmatrana mogućnost integrisanja vojnodohodovnih ustanova kao što su remontni zavodi u Čačku i Batajnici, Vojna štamparija i Vojni projektni biro u sistem Ministarstva odbrane, a da se višak zaposlenih reši kroz odgovarajući socijalni program.

Šutanovac je podsetio da je u ministarstvu ukupno zaposleno 37.000 ljudi, od čega je 29,500 profesionalaca, a ostalo su vojnici na služenju vojnog roka. Dodao je da je otvoren konkurs za 1.358 profesionalnih vojnika, od čega je do sada primljeno njih 706.

On je rekao da je posebno zadovoljan zbog toga što je povećano interesovanje mladića i devojaka za školovanje u vojsci, naročito iz civilstva, kao i zbog toga što je odziv regruta u septembarskom uputnom roku u vojsku bio 92 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

9 h

Podeli: