Zagreb: Zajedno imamo više šansi

Danijela MILINKOVIĆ

25. 11. 2010. u 12:02

Biznis forum Hrvatske i Srbije: Hrvatski predsednik, posle poziva srpskog kolege, obećao poboljšanje klime za ulaganja privrednika iz Srbije

ZAGREB

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

BRATSTVO i jedinstvo jeste umrlo, ali ostali su zajednički interesi Srbije i Hrvatske koje možemo ostvariti samo ako radimo zajedno. Naše male države, ekonomije koje nemaju veliki obim, izolovane, teško mogu da se izbore na međunarodnom tržištu koje je sve surovije. Politika vam je otvorila vrata nove saradnje, sada je na vas red - poručio je predsednik Boris Tadić drugog dana posete Zagrebu, na biznis forumu na kome se okupila srpska i hrvatska privredna elita.

Šef srpske države pozvao je okupljene predstavnike oko 130 kompanija iz obe države da ponude dobre ideje ekonomske saradnje i razvoja, a na političarima je da te ideje i realizuju.

Tadić je posebno istakao primedbe srpskih privrednika da nemaju isti tretman u Hrvatskoj, kao hrvatska preduzeća u Srbiji, i poručio:

- Ukoliko su te primedbe tačne, očekujem da se ta klima promeni.

Na to je predsednik Hrvatske Ivo Josipović uzvratio:

- Poričem da ulaganja srpskih preduzeća nisu dobrodošla, ali potvrđujem da je bilo slučajeva diskriminacije. Naš zadatak je da to sprečimo i obezbedimo zdravu tržišnu utakmicu.

I DOGODINE U RADUČU IAKO protokolom nije bilo predviđeno, Tadić je dao kratku izjavu novinarima posle obilaska Sajma ličkih proizvoda ”Jeseni u Gračacu”. Lički sir nije probao, ali vino od drenjina jeste, što ga je podsetilo na detinjstvo kad mu je baka pravila sok od drenjina. - Četvrtina mene ima ličke krvi, izaberite koji deo tela hoćete - našalio se Tadić i dodao kako će i sledeće godine doći u Raduč, odakle mu je baka.

Josipovićeve reči o dobrodošlici srpskih firmi donekle su demantovala brojke - dok u Srbiji radi više od 200 hrvatskih kompanija, u Hrvatskoj je prisutna samo jedna - ”Svislajon”.

Prema Tadićevom mišljenju, ne postoji politika koja je dobra, a da se ne oslanja na privredu i proizvodnju.

- Zalažem se za ekonomiju koja je utemeljena na privredi i proizvodnji. Proizvodnja je ono što je suštinsko. Nije lako proizvesti, prodati i izboriti se sa konkurencijom, ali to je jedna od hroničnih bolesti i Srbije i Hrvatske.

Tadić je ukazao i na značaj ulaganja u obrazovanje, jer države koje to ne čine, zaostaju na međunarodnoj sceni. On je pozvao privrednike da tome takođe daju svoj doprinos.

- U protekle dve godine i Hrvatska i Srbija bile su na ivici ekonomskog sloma. Uspeli smo da prevaziđemo najdramatičnije trenutke i sada je vreme da razmišljamo o aktiviranju zajedničkih resursa i nastupa na trećim tržištima.

MANASTIR KRUPA - SIMBOL SUŽIVOTA MANASTIR Krupa predstavlja simbol postojanja pravoslavlja i srpskog naroda u Hrvatskoj i znak da je moguć suživot dva naroda - poručili su Tadić i Josipović, na završetku posete. Tadić je naveo da u manastiru postoji ikona kojoj su se molili mnogi, i pravoslavci i katolici, i da ona svedoči o vezama i kontaktima SPC sa crkvama u celom svetu. Predsednik Hrvatske je rekao da činjenica da su manastiru vraćene 24 ikone, koje su devedesetih odnete u Srbiju radi zaštite, predstavlja primer koji govori o dobrim namerama o tome da je moguć nastavak suživota i prijateljstva.

Josipović je još jednom naglasio da dvojica predsednika imaju dobru vest za privrednike - a to je da više nema političke opstrukcije u saradnji između dve privrede:

- Naša saradnja nema alternativu i treba je što pre ojačati u mnogim oblastima, od energetike do farmacije.

Biznis forum, na kojem su od kompanija iz Srbije, između ostalih, učestvovali i predstavnici ”Galenike”, ”Laste”, ”Petrohemije”, otvorili su predsednici privrednih komora Srbije i Hrvatske Miloš Bugarin i Nadan Vidošević.

- Naša razmena je u 2008. dostigla 1,2 milijarde dolara i dobro je što državni vrh i Srbije i Hrvatske daje impuls ovoj saradnji - rekao je Bugarin, a Vidošević je poručio da ”sanja dan kada ćemo biti saveznici na evropskom i svetskom tlu”.

Okupljenima su se obratili i ministri trgovine Slobodan Milosavljević i Đuro Popijač, koji su predstavili ekonomske uspehe i planove dveju zemalja.

Drugi dan Tadićeve posete nije bio rezervisan samo za ekonomiju. Posle biznis foruma, usledila je ”turneja” duž Hrvatske i susreti sa predstavnicima Srba.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Bozilovic Milos

25.11.2010. 12:42

nijedan komentar-pa to vec uliva nadu da ovo vise niko ne cita!!! Tadicu samo se ti slikaj za novine!!!

ahoy

25.11.2010. 13:03

gospodarski forum hrvatska-srbija. ne razumem! zar nije osnovni red da ime domacina ide na kraju - gospodarski forum srbija-hrvatska?

koka

25.11.2010. 14:32

ih ta nemojte kasti zar niste mogli tako lepu vest da nam saopstite ovde o ne morali ste po obicaju malo izdaleka a narod nek puca od srece

Rahan

25.11.2010. 16:38

Ovo nije dobra vest sve se zemlje boje ovakvog tipa zaduzenja,jer bukvalno necemo moci vratiti a mogli bi pasti lako pod duznicko ropstvo,bolje da se hvali uspesima u sopstvenoj privredi,a ovako je ovo veliki minus.

Zoran

25.11.2010. 17:57

Nije tacno da je izvoz povecan sa ovim kursom od 107 jer nije dostignut nivo izvoza iz 2008 godine sa kursom od 80 dinara Dinar je obezvredjen za dve godine vise od 40%, imamo najnize zarade i najvecu inflaciju u Evropi, prezaduzena privreda i gradjani jedva sastavljaju kraj sa krajem zbog sve vecih rata, investicija nema zbog stalnog srozavanja dinara i imamo rast cena kao direktnu posledicu pada dinara i sa ovim kursom ce se nastaviti, jedino kurs od 90 donosi stabilizaciju svega navedenog.

atlas2000

25.11.2010. 19:10

Problem "srozavanja dinara" je rezultat deficita u proracunu! Jednostavno se tiskaju novci i pokriva deficit! Nije to nikakva "svjesno" vodjena tecajna politika! Svjesnost je u tome sto se uvecava novcana masa i tecaj mora kliziti prema dolje! Naravno to gura dalje inflaciju, jer Srbija uvozi i sto joj treba i sto joj ne treba! Medjutim, trebaju ju je brojne stvari za proizvodnju jer ih jednostavno ne proizvodi! Kad to poskupljeno zbog tecaja ukljuci u cijenu, inflacija jos vise ojaca!

posmatrac

26.11.2010. 08:50

@atlas2000 - Srbijanci su veliki malogradjani i puno ce uloziti da potisnu seljacko poreklo sto je istina neizbezna za vecinu stanovnistva od Trsta do Soluna.Odatle poticu mnoge nevolje pa i ovo o cemu govoris,propast poljoprivrede i sela u Srbiji i besmisleni uvoz voca i povrca i nestasica mleka.Puno toga sto je opustoseno malogradjanstinom treba vratiti u normalno stanje,kako u Srbiji tako u Hrvatskoj gde je sistamatski gusena prakticnost a na scenu su izasli lazni "nivo i kultura" spremni na sve prevare.

Miomir Maksimcev

26.11.2010. 00:53

Sve bih dao da se nadjem u prilici da biram koji deo tela hocu!

Mex

26.11.2010. 03:54

Da , zajednicki imamo vise sansi !!!!!!! Al zasta ???? Ko o cemu oni o ALTERNATIVI .

PREDRAG RAJAKOVIC

26.11.2010. 04:02

A ko je hteo da se rastajemo ?Ja nisam, ali ne bih ni sad da se opet volimo.

Srdjan

26.11.2010. 09:15

Kako ste gospodo dozvolili da u Srbiji uopste posluje 200 hrvatskih preduzeca ,a u Hrvatskoj samo jedno jedino srpsko.Mi izgibosmo od 90 -tih za tu Jugu ,a sada kao imamo vise sanse zajedno...Ko je bre ovde lud.Znaci ovi politicari samo se bore za vlast ,a za narod ih bas briga.

Gazia

26.11.2010. 10:27

Sta je ovom Tadicu. Sa Hrvatima, zajedno, ma dosta vise toga pa na kraju samo stradamo. Kada smo mi to prosli dobro sa Hrvatima. Pa oni samo su sa nama kada fasisticki blok izgubi a onda da oni ne bi platili ceh brze bolje ajmo sa Srbima jer eto njihova neka manjina je bila za neki "suzivot".Samo cist racun i oprez, ako necemo da stradamo.

duk

26.11.2010. 10:35

"Bratstvo i jedinstvo" nije UMRLO, nego je palo na neki nizi nivo nego sto je nekada bilo! Karika "LJUDI" ima najveci nivo u skali VREDNOSTI!!!!!!

iz podgorice

26.11.2010. 11:14

naravno da otcepljenima sada odgovara "zajednistvo" , narocito ako su pokrovitelji tog kvazieurofederalizma nasi dragi priajtelji Nemci i Englezi.Ko se seca 70/80tih i tada je bilo ko sada - Srbija gradi sama Djerdap a struju trose svi po beneficiranim cenama, Srbija gradi po Jadranu, a mi to posle preuzmemo i trazimo da nam se izvinu i sve tako.

atlas2000

27.11.2010. 07:22

Ma, kakava Srbija, ne treba nam uopce! Bili smo "zajedno", to je propalo i gotovo! Nek vozi svak svoje i Bog. Ovi sto su otvorili tvrtke po Srbiji su obicni idioti, da ih bar Srbi istjeraju odande, proslavio bih to odmah!

Talasu ,atlasu

27.11.2010. 12:39

@atlas2000 - A i vi iste mi neka sila svetska,sam vrh ekonomske sile i moci pa kao, ne treba vam nicija pomoc ni saradnja??? Vasi praunuci i cukununuci kao i nasi, vracace dugove svetskoj banci a mozda ce se i dalje zaduzivati .Hrvatski privrednici su dosli radi svojih intresa a da im nije dobro u Srbiji isli bi u Madjarsku,Italiju ,Sloveniju ili Austriju. Srpski problem je glavni,popustljivost i sirokogrudnost sto oni rodjeni sa teskobom u dusi ne mogu to niti osetiti niti razumeti,jos zadojeni mrznjom...