Srbija

Sreda, 24.11.2010.

08:14

Kosovu iz dijaspore 500 mil. evra

Kosovski Albanci su prošle godine od dijaspore primili 422,7 miliona evra, od kojih je 191,6 miliona evra ili 45 odsto bilo u gotovini.

Izvor: Tanjug

Default images

Od toga je 47,7 miliona evra ili 11 odsto primljeno u naturi, dok je 183,4 miliona evra stiglo na Kosovo u formi "troškova migranata", odnosno potrošnje migranata tokom poseta Kosovu.

Preko neformalnih kanala, 58 odsto doznaka je primljeno preko neformalnih kanala, direktno od migranata pošiljaoca ili porodičnog prijatelja.Kroz institucionalne kanale, banke ili agencije, primljeno je 42 odsto doznaka.

Više od 45 posto ukupnih doznaka u gotovini koristi se za potrošnju, 11 odsto se koristi za poslovne investicije, dok se daljih 12 odsto doznaka koristi za stambene investicije.

Doznake iz inostranstva prima 19,6 odsto kosovskih domaćinstava, koja očekuju isti iznos priliva novca kao i prošle godine.

Udeo domaćinstava koja primaju doznake je viši kod porodica koje se nalaze u ruralnim oblastima nego kod familija u urbanim sredinama.

Utvrđeno je da su prosečna mesečna primanja domaćinstva na Kosovu 442 evra. Domaćinstva koja primaju doznake troše, u proseku, 445 evra mesečno, dok domaćinstva koja ne primaju doznake troše 377 evra mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: