Bramerc: Mladić jedina obaveza

E. R.

23. 11. 2010. u 20:55

Šta je napisao Serž Bramerc u izveštaju Savetu bezbednosti: Potrage moraju biti aktivnije, u poslednjih šest meseci bilo malo rezultata

JEDINA preostala obaveza koju Srbija ima u saradnji sa Haškim tužilaštvom je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

To je naveo haški tužilac Serž Bramerc u najnovijem izveštaju koji će predstaviti SB UN 6. decembra, a u koji su ”Novosti” imale uvid. Pošto je podvukao crtu posle šestomesečne saradnje sa Beogradom, haški tužilac tvrdi da ”napori Srbije da uhapsi preostalu dvojicu begunaca ostaju kritični”.

I, mada nigde ne pominje, kao ranije, da je ratni komandant VRS u domašaju Srbije, tužilac navodi da je odgovornost na lociranju i hapšenju na srpskim vlastima.

- U proteklih šest meseci ostvareno je malo konkretnih rezultata, uprkos tome što su vlasti iskazale svoju posvećenost i što su operativne službe nastavile sa naporima na potrazi. Neki nedostaci koji su uočeni moraju se hitno ispraviti.

Bramerc podseća da je pre šest meseci, zbog nedostatka opipljivih rezultata, ohrabrio Srbiju da ”preduzme rigorozniji pristup hapšenju begunaca”. Preporučio je i da se preispitaju oblasti u kojima je moguće da se poboljšaju operativni pristupi, analize i metodologija. U međuvremenu, srpske vlasti su uzele u obzir te preporuke i počele da ih primenjuju.

Bramerc i dalje traži od vlasti da intenziviraju napore i da primene preporuke tužilaštva. Takođe, ohrabruje vlasti da ekspeditivnije istraže nove načine i pristupe potrazi za beguncima.

- Potrage moraju da se vode aktivnije, a novi podaci i dojave o beguncima moraju da se brže proveravaju. Osim javnog zalaganja za hapšenje begunaca, vlasti u Srbiji moraju da mobilišu sve raspoložive snage i da nastave da obezbeđuju punu podršku službama u tom procesu. Imperativ je da se iskazana volja za hapšenjem begunaca pretvori u vidljive i konkretne rezultate.

POMOĆ U PRISTUPU ARHIVAMA NA VREME

U poslednjih šest meseci, Srbija je na vreme odgovarala na zahteve Haškog tužilaštva za pomoć i za pristup arhivama. Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom nastavio je uspešno da koordinira razna državna tela kako bi odgovorila zahtevima iz Haga, a tužilaštvo za ratne zločine pružilo je ključnu pomoć u zaštiti svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Walla Bash

23.11.2010. 22:32

Mladić je danas crnac koji živi u Hagu, gde inače prodaje kokice, a ovaj Bramerc često pazari kod njega i vazda traži džambo pakovanje, pri tom je vrlo ljubazan, al mu nikad ne ostavi koji evro-cent više.

bata

24.11.2010. 07:09

Samo ti sanjaj. Ti i tvoji poltroni iz Srbije. Mozda ce deda mraz da vam pokloni Mladica za katolicku Novu godinu.

seljak

24.11.2010. 18:24

Vidi Boga ti i tribunal ima zadnju zelju, a el moze i jedna muzicka pa da zatvaramo tu rupu.

marko

29.11.2010. 13:25

student nije zapalio zito... znam gde je mladic,zini da ti kazem.....haha....sta vam radi hehehe....pre cete vi poludeti nego sto ga nadjete