Dostupni linkovi

Porodice optužuju Institut za diskriminaciju žrtava


Protest ispred kancelarija Instituta za nestala lica BiH, Banja Luka 22. novembar 2010.
Protest ispred kancelarija Instituta za nestala lica BiH, Banja Luka 22. novembar 2010.
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS održala je u ponedjeljak mirne proteste u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu jer smatraju da Institut za nestala lica BiH ne radi dovoljno na traženju nestalih osoba srpske nacionalnosti.

Za to optužuju prvenstveno predstavnike srpskog naroda u Institutu, od kojih su još krajem oktobra zatražili ostavke. Iz Instituta odgovaraju da svoj posao rade profesionalno, a Organizaciju porodica nestalih iz RS optužuju za politiziranje.

Višegodišnje razmirice između njih najviše frustriraju upravo porodice koje u Bosni i Hercegovini danas tragaju za oko 10.000 nestalih.

Predsjednik te organizacije Nedeljko Mitrović kaže da je ključni argument za takav stav to što je, kako kaže, za tri godine postojanja Instituta ekshumirano i identifikovano samo osam lica srpske nacionalnosti.

Ostali su, tvrdi Mitrović, ekshumirani i obdukovani prije početka rada Instituta. On takođe uvjerava da Institut nije sarađivao sa Organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

„Upravo mi tražimo ostavke od svih čelnika u Institutu da bismo na taj način potakli prije svega da se razgovara ozbiljno, organizaciono, kadrovski, normativno, finansijski o radu Instituta. I drugo, da se raspišu konkursi, da se omogući ljudima koji će u saradnji sa nama, u dogovoru sa nama kandidovati se i prije svega izvršavati ciljeve, interese i potrebe porodica nestalih, a ne nekih političkih centara moći,“
kazao je on.

U Institutu negiraju optužbe

Problemi treba da se počnu rješavati u okviru institucija a ne na ulici ili preko medija, kaže šefica banjalučke kancelarija Instituta za nestala lica BiH Milijana Bojić, na čiju adresu su, između ostalih, upućene optužbe.

„Porodicima se serviraju pogrešni podaci. Porodicama se zaista manipuliše i pokušava reći da mi, srpski predstavnici u Institutu, nismo dovoljno angažovani na traženju srpskih žrtava. Pa ja tražim, između ostalog, i glave moje braće koji su Srbi. I tražim sve moje učenike koji su nestali i sve moje sunarodnike. Ali kao humanitarac i profesionalac tražim i sve one koji su nestali - jer mi ne možemo znati u grobnici ko se nalazi stvarno dok ne ekshumiramo i damo na analizu,“
rekla je Bojić.
Protest ispred kancelarija Instituta za nestala lica BiH, Banja Luka 22. novembar 2010.

Predsjedavajući kolegija Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović kategorički odbija optužbe da postoji diskriminacija žrtava.

„Mi ne tražimo nestale ni Srbe, ni Bošnjake, ni Hrvate, ni Albance, mi tražimo nestale sinove, kćerke, majke, očeve koji, između ostalog, kao što imaju specifičan datum rođenja imaju i specifičnu nacionalnu pripadnost i sve ostalo“,
kaže Mašović.

Apel da se prestane s politikanstvom

Predsjedavajući kolegija Instituta tvrdi da postoje dva bloka udruženja porodica, a njegove riječi potvrđuje i član Savjetodavnog tijela Instituta za nestale osobe Zvonimir Kubinik.

On kaže da je cijelu priču o Institutu ispolitizovao Operativni tim za traženje nestalih Vlade RS. U prilog svojoj tvrdnji navodi činjenicu da Organizacija porodica nestalih iz RS nije sarađivala sa Institutom.

„Zbog čega gospodin Mitrović i ostali sa njim ne odu u Sarajevo u Institut, pa otvore papire, pa usaglase itd.? Zbog čega to ne urade? I zato ja pozivam porodice iz cijele RS da mućnu malo svojom glavom i da dođu u instituciju koja je formirana. A zašto? Zato što su oni za nju i glasali da se napravi,“
ocjenjuje Kubinik.

Iz porodica žrtava apeluju da se prestane sa politikanstvom i da se nestali pronađu.

U Institutu za nestale osobe BiH smatraju da predsjednik RS Milorad Dodik dobija jednostranu priču, sa podacima koji ne odgovaraju istini. Zbog toga su mu uputili pismo u kojem traže da se sastanu kako bi ga informisali o svom radu.

Ovu inicijativu u nekim nevladinim krugovima primaju s rezervom podsjećajući da je Organizacija porodica nestalih iz RS pod patronatom vladajuće strukture u tom entitetu.
XS
SM
MD
LG