Dostupni linkovi

Građani upozoreni da ne zloupotrebljavaju šengen


Gužve na šalterima za izdavanje biometrijskih pasoša, Sarajevo, novembar 2010
Gužve na šalterima za izdavanje biometrijskih pasoša, Sarajevo, novembar 2010
Građanima BiH od 15. decembra neće biti potrebna viza za ulazak u zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske. Uz važeći biometrijski pasoš bh. građani mogu bez viza putovati i u Švajcarsku, Norvešku i Island. Oni sa starim pasošem mogu putovati u zemlje Šengena jedino ako imaju važeću vizu.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović upozorio je bh. građane u petak, na početku javne kampanje informisanja, da ne zloupotrebljavaju odluku EU o dodjeli bezviznog režima

Najavljujući početak javne kampanje informisanja bh. građana o viznoj liberalizaciji, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti, podsjetio je da bezvizni režim važi isključivo za kratkročna putovanja. Bh. građani nemaju pravo trajnog boravaka ni zaposlenja u bilo kojoj zemlji Šengena.

„Građani BiH mogu ukupno provesti 180 dana u zemljama Šengena, i to po 90 dana u svakom polugodištu. Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize, odnosno važeće radne i boravišne dozvole, je ilegalan i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena“, naglasio je Ahmetović.

Za boravke duže od 90 dana bh. građani će se morati obratiti ambasadama zemalja EU. Ahmetović je upozorio da svaki pokušaj zloupotrebe putovanja u zemlje EU neće biti dopušten, prije svih kada je u pitanju mogućnost dobijanja azila.

„Zahtjev za azil u zemljama EU neće se uopšte razmatrati i ovakvevrste zahtjeva će predstavljati problem i za građane BiH. Još jedan apel za sve one koji u narednom periodu putuju u Evorpsku uniju – da ne zloupotrebljavaju odluku EU o dodjeli bezviznog režima za građane BiH“
, upozorio je ministar.

Prvi korak kampanje javnog informisanja bh. građana o viznoj liberalizaciji već je urađen – 100 hiljada informativnih letaka je dostavljeno Agenciji za identifikacione dokumente.

„Ovaj informativni materijal će biti stavljen u svaki pojedinačni biometrijski pasoš koji bude izdat u narednom periodu. Na taj način svaki građanin će već uz pasoš dobiti sve osnovne informacije o zemljama u koje može putovati bez vize“
, pojasnio je Ahmetović.

Agenciji za identifikacione dokumente dostavljeni su i informativni posteri, koji će biti postavljeni na svim mjestima gdje se izdaju pasoši.

Od 22. novemra bh. građani će osnovne informacije dobijati putem RTV poruka, a od 29. novembra biće predstavljene u dnevnim novinama.

Sve informacije tokom ove kampanje građani će moći naći i na web stranicima Ministarstva sigurnosti, Delegacije EU u BiH, kao i na web stranicima ambasada zemalja Evropske unije u BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.
XS
SM
MD
LG