Srbija

Petak, 19.11.2010.

09:33

Efikasnost donosi milione evra

Korisćenjem kredita za finansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti, u Srbiji bi za nekoliko godina mogle da budu postignute ogromne uštede.

Izvor: Tanjug

Default images

Te uštede bi se mogle meriti stotinama miliona evra, istaknuto je na okruglom stolu Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF), održanom u Čačku.

Na ovom skupu predočeno je da se u našoj zemlji trenutno u industriji troši gotovo trećina, a u stambenim zgradama oko četiri procenta ukupno proizvedene energije.

Zbog toga je, pre svega, potrebno uraditi izolaciju gde god je to moguće, od proizvodnih hala do stambenih i poslovnih zgrada, rečeno je na ovom skupu i ukazano da u Srbiji ima oko 40.000 većih zgrada bez ikakve termoizolacije.
Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije Goran Kovačić, izjavio je da će se energetski problemi ubuduće sve više rešavati i gradnjom manjih elektrana i elektrana koje koriste biomasu.

Srbija godišnje može da proizvede oko 4,3 miliona tona zelene mase, čime bi se podmirilo oko 25 procenata primarne potrošnje energije, uz značajan doprinos očuvanju zdrave životne sredine, istakao je on.

Na okruglom stolu je predočeno kako je radi poboljšanja energetske efikasnosti, iz sredstava Nemačke razvojne banke KFW već obezbeđeno deset miliona evra, uz veoma povoljne kamatne stope. Pri tome, pojedinačni iznos kredita iznosi od 15.000 do 20.000 evra.

Za sada je najviše ovih sredstava iskorišćeno na području Vojvodine, a u Srbiji je, inače, pripremljeno više od 200 projekata iz ove oblasti, po propisanoj proceduri Evropske Unije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Da bi se ubuduće sprečilo rasipanje energije, u pripremi je, kako je saopšteno, pravna regulativa po kojoj će svi koji grade nove objekte, moći da dobiju dozvolu samo ako je predviđena primena mere za efikasnu i racionalnu potrošnju energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

16 h

Podeli: