Capital.ba

Moždanu masu ne smanjuje samo “čašica previše”

16.10.2008. / 8:12

NJUJORK, Umjereno konzumiranje alkohola možda je dobro za zdravlje srca, ali istraživanje objavljeno na Velzli koledžu, u američkoj saveznoj državi Masačusets, pokazuje da nema takvo dejstvo i na mozak.
 Istraživanje je pokazalo da što više neko pije, to se njegov mozak više smanjuje, prenosi Rojters.
 Dosad je bilo poznato da se mozak smanjuje s godinama – kako napreduju kognitivni problemi i eventualna demencija, tako ima sve više oštećenja bijele moždane mase i mozak je sve manji.
 Vođa istraživanja Kerol En Pol i njene kolege s Velzli koledža su, polazeći od uvreženog mišljenja da umjerena količina pića pomaže mentalne funkcije i smanjuje rizik od Alcajmerove bolesti, željeli da na uzorku od 1.839 muškaraca i žena ispitaju i odnos između zapremine  mozga i konzumiranja alkohola.
 Svim ispitanicima je skenirana glava, što je istraživačima dalo mogućnost da proračunaju ukupan volumen mozga, uzimajući u obzir i veličinu glave.
 Ispitanici su razvrstani u pet grupa: na apstinente, one koji su nekada pili, one koji malo piju (jednu do sedam čaša alkoholnog pića nedeljno), one koji umjereno piju (osam do četrnaest čaša nedeljno) i one koji mnogo piju (više od 14 čaša alkoholnog pića nedeljno).
 Ispostavilo se da je ukupna moždana masa bila utoliko manja ukoliko je  ispitanik više pio, a ta veza je bila još izrazitija kod žena nego kod muškaraca.
 “Organizam žena brže apsorbuje alkohol od muškog organizma pa su generalno gledano one ranjivije na efekte alkohola nego muškarci”, naglašavaju američki istraživači.
 Oni ističu da su, ipak, potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdilo da li manja zapremina mozga utiče na funkcionisanje ljudi.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!