Bivši vrh kriv za pobunu “beretki“?

E. R.

11. 11. 2010. u 16:16

U ime majke i sestre Zorana Đinđića podignute krivične prijave protiv Koštunice, Tomića i nekadašnjeg vrha JSO

U IME majke i sestre ubijenog premijera Zorana Đinđića, Mile i Gordane, advokat Srđa Popović podneo je krivične prijave protiv nekadašnjeg vrha JSO, kao i protiv lidera DSS Vojislava Koštunice i Ace Tomića, zbog sumnje da su umešani u pobunu „crvenih beretki“ u novembru 2001.

Prijava je podneta protiv Milorada Ulemeka Legije i Zvezdana Jovanovića, koji izdržavaju maksimalne kazne za atentat na premijera, i petorice bivših komandanata te jedinice. Oni, kao i Dušan Maričić Gumar, osumnjičeni su da su s nekadašnjim vođom „zemunskog klana“ Dušanom Spasojevićem organizovali pobunu. Popović navodi u prijavi i da je „jedinica koja je bila u sastavu MUP Srbije otkazala poslušnost i, pod punim naoružanjem, sa 24 borbena vozila ’hamer’, blokirala most Gazelu, tražeći da se hapšenje i izručenje haških begunaca reguliše zakonom“.

PRETKRIVIČNI POSTUPAK SPECIJALNO tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je pre oko mesec i po pretkrivični postupak o pobuni JSO. Postupak je prethodno godinama najavljivan.

Koštunica je, prema navodima Đinđićevih, osumnjičen za umešanost u atentat, jer je u svojstvu predsednika SRJ i komandanta Vojske propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost i preduzme korake da uguši pobunu. Tereti se i da je na konferenciji za novinare koja je održana 15. novembra, 2001. godine, opravdao i podsticao pobunu. Nazivao ju je, kako se navodi, opravdanim štrajkom, iako je znao da je pripadnicima policije Ustav tada zabranjivao da štrajkuju.

Nekadašnjeg načelnika Uprave vojne bezbednosti Acu Tomića, Mila Đinđić i njena ćerka Gordana Đinđić-Filipović sumnjiče da je garantovao Ulemeku da se Vojska neće mešati u pobunu.

Popović kaže za „Novosti“ da tužilaštvo sada nema kud nego da reaguje:

- U Zakoniku o krivičnom postupku postoji načelo legaliteta prema kome se tužilaštvo obavezuje da pokrene postupak kada sazna za krivično delo. Tako je ova prijava za tužilaštvo obaveštenje, i ono mora da reaguje. Reč je o teškom krivičnom delu protiv ustavnog poretka i bezbednosti, a postoje i mnogi dokazi.

Međutim, DSS je odbacila je sve Popovićeve optužbe koje je on izrekao na račun lidera te partije Vojislava Koštunice. U njihovom saopštenju se navodi da je „prevršena svaka mera u primitivnoj kampanji koja se neprestano vodi protiv DSS“:

- Samo najgora vrsta podstrekača na ubijanje Srba, kao što je advokat Popović, koji je potpisao zahtev da se bombarduje njegov rodni grad Beograd i Srbija, može da pere svoju prljavu savest tako što lažno optužuje nevine ljude.

DSS „sa potpunim prezirom razobličava moralnu nakaznost“ advokata Popovića i najoštrije osuđuje „raspirivača ove gnusobne histerije“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

SLK

11.11.2010. 17:06

U je...... kako se zahuktava izborna kampanja. Izgleda da je i vlast sigurna u prevremene izbore!

Aca

11.11.2010. 17:12

pa sta je trebalo,pustiti vojsku da se medjusobno poubijaju sa JSO? Gospoda zaboravljaju da ta ista JSO nije reagovala protiv demonstracija kad je rusel Milosevic. JSO su bile najbolje obucene specijalne jedinice na ovim prostorima;steta sto su pojedinci narusili ugled,al ipak ih nije trebalo raspustiti

filipo

11.11.2010. 19:50

@Aca - Morali su biti raspusteni jer su bili najopasniji bas za ove danasnje. Zatim je vojska "reformisana". Sada smo stigli i do "huligana", sutra i do sahovskih klubova, do svega sto okuplja malo vise ljudi. U strahu su velike oci.

Ljiljana Radovanovic

11.11.2010. 17:41

Dosta vise tih gluposti, koliki li je sada rejting V. Kostunice kada ga na svakom cosku spominjete i "kriv" je ovoj vlasti za sve so se dogodilo a i za ono sto se nikada nije dogodilo-- bas nemate mere . A i ta jadna porodica Djindjic-ostavite ih na miru u vasim predizbornim kampanjama. A Voju mozete da gledat i da mu se divite.

SLK

11.11.2010. 18:06

@Ljiljana Radovanovic - G-djo Ljiljana zar zaista mislite da porodicu Djindjic neko nesto pita? Oni su karte u rukavu koje se povlace kad je to potrebno.Ni pokojni Zoran se nije mnogo pitao, samo je izvrsavao naredjenja!

Petronije

11.11.2010. 18:37

@Ljiljana Radovanovic - Tuzioci imaju prava da tuze, tuzeni imaju prava na kontra-tuzbu i da se brane. Ako su krivi odgovarace ako nisu nece. U cemu je problem?

filipo

11.11.2010. 19:46

@Ljiljana Radovanovic - Problem je u upotrebi naseg sudstva za tudje ciljeve. Zar ne vidite da i nasi sudovi vise lice na Hag nego na sud? A dok zec dokaze da nije vo, nastavlja se karusel protiv Srbije.

Vlajko

11.11.2010. 19:55

@Ljiljana Radovanovic - he he naivan li si ti Petronije, ajd malo tebi da namontiramo istragicu, da te provlacimo po novinama ko zlikovca, jedno godinu dve dok se ne utvrdi "efikasnim sudskim procesom" da nisi kriv... a ti se posle sam peri i objasnjavaj ljudima da je bila greska... dodaj tome da si ne daj Boze politicar kojem je cist obraz i postenje najjaca karta pa vidi u cemu je problem sa tuzbicom ... Petronije moj.... ili si naivan ili si ...

Zoran

11.11.2010. 18:01

Neverovatno, čoveka koji je promenio Srbiju pobedivši Slobu ponovo napadaju.Još jednom ću podsetiti neobaveštene da je Đinđić samo tri dana pre nego što je ubijen izjavio na Televiziji u jednom intervjuu "da neće dozvoliti da se Kosovo odcepi od Srbije pa i po cenu da ostane bez svojih zapadnih prijatelja".Dakle Đinđić je govorio isto što i Koštunica .Sad samo treba naći nalagodavce kome je takav stav smetao.Koštunici sigurno nije.

suzana i mladjo

11.11.2010. 18:02

Ova vlast kako je krenula sa pogresnim odlukama ili procenama sama sebe ce diskreditovati Kao dobar covek i posten kada se napije i zabrlja javno a posle kada se istrezni kaje se i izvinjava ali,kasno.Zahvaljujuci JSO srusen je i uhapsen Milosevic i dosla je na vlast ova danasnja a JSO u to vreme da je stala na stranu Milosevica bio bi scenario u Srbiji ko zna koliko tragican i ko zna kada bi demokrate i kako dosli na vlast?Hoce li albanci suditi OVK,muslimani zelenim beretkama,hrvati ZNG,nece.

Slavisa

11.11.2010. 18:06

Pa kad se nije setio DJindjic-nikad nije kasno da se isceprka neka kinta i dobiju predizborni poeni.

aca

11.11.2010. 18:13

E ovo nece da izadje na dobro.. Pola JSO-a je u zatvoru i opet nekima ne valjaju.. Ne valjaju onima koji su spavali i uzivali dok su oni ratovali i ginuli za Srbiju. Sta vise hocete od njih? Da su bili pametni pa da su sprecili da dodjete na vlast, ne bi sad ovakva drzava bila.. Nece me cuditi da se opet pobune pa da naprave haos

sale

11.11.2010. 19:26

@aca - Pa su u isto vreme vršili malo likvidacije po Srbiji,pa su ogrezli u kriminalu,pa su prebijali gradjane u svojim noćnim bahanalijama, sve su to "patriote"ali prema svom džepu.

Bojan

14.11.2010. 21:10

@aca - A gde si ti to bio (Patrioto) kada je JSO ratovala po Metohiji? Kada su spasavali srpske zivote na Kosovu? Kada su spavali po Sumama i Rovovima gde si se ti nalazio SRPSKI PATRIOTO???

koka

11.11.2010. 18:24

a u kojoj to pravnoj drzavi drzavni vrh pokrece istragu,bilo nam ie cudno i sumnjali smo ali sada znamo da ce reformisano pravosudje provesti jos jednu sablju a i krajnje je vreme unistiti svako dostojanstvo u ovom narodu i dolazi vreme da zavlada muk,navikli smo mi na strasna vremena ali ima ko sve vidi donosi vrhovnu presudu bez reformisanja,a kod jeste ispravan

Svaka čast Đinđiću

11.11.2010. 18:54

Ondašnja demokratija sa g. Đinđićem kao liderom i ova današnja se razlikuju kao dan i noć. Imao je osećaj i za saradnju sa Evropom, ali i za potrebe svojih građana. Ukoliko želimo da nam Država, a i mi, njeni građani, isplivamo iz ovih velikih nedaća, treba pod hitno da se na našoj sceni pojavi političar i stranka kalibra Đinđića. Ovi trenutni, što mu nisu do kolena, samo uništavaju i rasprodaju, a za potrebe građana nisu nimalo zainteresovani.

Stojko

12.11.2010. 09:13

@Svaka čast Đinđiću - Kad je ubijen Zoran, nemci su rekli, videcete vi Srbi koju ste glupost napravili, ubili ste najvrednijeg medju vama...

Polomac

11.11.2010. 20:48

Drz` te lopova ! To je poenta ove tuzbe. A istina je u stilu poslovice: Dala baba dinar da udje u kolo, a dva da izadje. Samo pokojna baba je htela da izadje iz kola za nista. E nije moglo i gotovo. Sad su im krivi Kostunica i Tomic koji nisu nikada nista imali sa JSO, Surcincima, Legijom, Krmetom i td. Bedno zuti, jako bedno !

mica

11.11.2010. 21:07

Da G-in Popovic, koji ocigledno manipulise nesretnom majkom i sestrom Z.Djindjica, da hoce da dodje do istine, podneo bi krivicnu prijavu protiv N.N lica koje je naredilo da se srusi kuca u Silerovoj i N.N. lica koje je naredilo da se ubiju Spasojevic i Lukovic. Sve je ostalo magla i sitno sibicarski pokusaj da se diskredituje neko ko sa ovim dogadjajem nema nikakve veze, sem sto je svojim imenom i prezimenom uspeo da ih dovede na vlast. Mozda je u tom cinu njegova osnovna krivica.

kondor

11.11.2010. 21:17

Ako je ovaj advokat potpisao da se bombarduje Srbija sto iznose iz DSS njega traba krivicno goniti . Za njegovo gonjenje treba da se postaraju roditelji poginule dece i njihovi najblizi . Stavljanjem svoga potpisa da se Srbija bombarduje on je sucesnik ubistva 87. dece ,teskog razaranje drzave i velikog trovanja po Srbiji , tako da i danas stanovnistvo umire od kasetnih bombi koje su bile punjene osaromasenim uranijumom . I taj covek pokrece tuzbu protiv onih koji su branili drzavu . Sramota!

Mihajlo

11.11.2010. 21:48

Ako ovo ima veze sa mozgom,ja sam traktor Ferguson.Pa ako bi se prava istina ispitala,iskopali bi samog Djindjica.Naravno,i Cedu,Bebu,Ljubisu,Dragoljuba.itd

vladimir Novi Sad

12.11.2010. 11:50

@Mihajlo - @ Mihajlo,BRAVO,to je potpuna istina.Kako su uvideli da polako istina izlazi na videlo,a vlast gubi DS,ovo je pokusaj da se uz potplacene svedoke izbegne razotkrivanje proslosti.

Antonije Srbijanac

12.11.2010. 01:44

Sto se pokojnog Premijera tice, Bog da mu dusu prosti, treba sam pogledati njegov poslednji intervju na YouTube pod imenom "ne damo kosovo!". Ni reci posle toga nije potrebno reci.

čitalac

12.11.2010. 19:11

@A.S. - Nije to Srdja Popović, Otporaš i ekolog, nego Srdja Popović, advokat. Advokat Popović je rodjen 1937. godine, krajem osamdesetih je, izmedjuostalog, bio u timu odbrane čuvenog Andrije Artukovića. Godine 1991.advokat Popović je s porodicom napustio Srbiju i otišao u SAD. Bio jejedan od potpisnika zahtjeva upućenog Bilu Klintonu da NATO bombardujeSrbiju. Srbiju je usrećio svojim povratkom iz SAD poslije 5-oktobarskihpromjena.

Jelena

12.11.2010. 08:15

Naravno da jeste! A ja sam Marsovac. Dođite da me uhvatite i dobijete milion dolara koliko jedna kladionica u Americi nudi onome ko dokaže postojanje vanzemaljskog života.

caki

12.11.2010. 11:16

neka se otvore dosjeji stranih obavestajnih sluzbi,pa ce tamo da nadju ko je i zasto ubio DJINDJICA. Legija, JSO i ostali samo je bacanje prasene u oci.

mirćuz

12.11.2010. 12:58

@caki - Šešelja su uhapsili, naše i obrazovce takođe i kad i njega uhapse onda ostaju samo poličari koji su časni, pošteni, poslušni. To svi znaju ne moraju da se otvaraju dosijei, jer bi se tu moglo slučajno videti kako nam se otimaju resursi (trenutno telekom) i kako se prezadužujemo virtulnim parama.Doviđenja do oslobođenja!

keskese

12.11.2010. 12:26

Ali strajk JSO koji je u sastavu policije, nije u ingerencijama saveznog predsednika, vec ministra unutrasnjih poslova! Predsednik SRJ je bila funkcija bez prave moci. Uloga je bila samo da ispadne da zajednica ima zajednickog predsednika. Pravu moc su imali premijeri republika. Tako da su ove optuzbe smesne

sever srbije

12.11.2010. 15:47

Auu, Bogami kako je krenulo svi evroskeptici ce na robiju. Vodje obraza, vodje SNP 1389 NASI, navijaci, demonstranti protiv gej parade a sad i politicari i lideri stranaka. Sada je i oficiajlno, sve grupe koje koliko-toliko mogu svoj anti EU stav javno iskazati (sto na netu sto na ulici, sto na presevima) imaju krivicne tuzbe.mislite o tome...

Cane

12.11.2010. 17:47

@sever srbije - Vreme je da rade institucije pravne drzave a ne politicke tako da predhodna kazivanja nemaju ovde mesta.Ne samo po pitanju ubistva premijera vec i porekla kapitala tkv. poslovnih ljudi svih kategorija.To znaci da je vreme odvajanja pravnih institucija od dnevne politike i ovu inicijativu shvatam kao deo tog procesa.

Nada

12.11.2010. 18:19

Advokat koji je branio Artukovića dignuo optužnicu protiv Koštunice!Zemljo Srbijo! I to tek devet godina nakon dogadjaja. Šta je to trebao dauradi predsjednik Srbije, da izazove krvoproliće u Srbiji gušeći pobunuheroja 5. oktobra? Još jedna bespotrebna bruka. Naručioci ove optužbe(ne mislim na majku i sestru ubijenog premijera) nisu ni svjesni da ovimne urušavaju, nego podižu ugled Koštunice.

Slavisa Milosevic

12.11.2010. 20:25

I kao sto se ocekivalo, Prvo zabrana "nacionalistickih organizacija" pred Ustavnim sudom, potom hapsenje njenih vodja"huligana", a prava meta je Kostunica. Znaju dobro da im vlast polako izmice iz ruku, sve je vise gladnih, a bogami i besnih, e kada ta "rulja i huligani" u ogromnom broju izadju na ulice, e onda cemo da pohapsimo sve kao protivnike naseg"proeuropskog puta", ukljucujuci u Kostunicu. A Ceda, onaj sto nije izlazio od Kuma i Siptara, njega i Zukurlica u Vladu.

kalimero

12.11.2010. 20:29

Dobro je da se sve razjasni. Ali imali iko da podnese tuzbu za paljenje i unistavanje Skupstine, Televizije, jer je na kraju sve to popravljeno novcem gradjana Srbije.

nislija

12.11.2010. 21:03

Sta reci osim sto se iz dana u dan tim koji radi na plasiranju nebuloza odlicno naspava pa sanja sta ce osvanuti na naslovnim stranicama. Zao mi je sto se koriste sestra i majka u politicku bljuvotinu. ZA UBISTVO ZORANA DJINDJICA PROVERITE KO JE ZAKLJUCAO VRATA i verujem da ste na pravom putu, ovo jeste bio problem ali garantujem da je krivi put. Zatim Zorana nisu ubile beretke to je ludost i glupost ko je izmislio iz prostog razloga sto je Legija kad god je hteo ulazio kod Zorana.