Srbija

Utorak, 09.11.2010.

00:07

Vlada i sindikati se izreklamirali

Sporazum Vlade Srbije i sindikata nije rešenje problema, već samo marketing za obe strane, naglašavaju ekonomski i politički analitičari.

Izvor: Press

Default images

Oni ističu da su i jedni i drugi popustili - sindikati da bi se pokazali uticajnijim nego što jesu, a Vlada da bi dobila političke poene i mirnu predizbornu godinu.

Sindikalci kao da su zaboravili na sve teške reči koje su „ispaljivali" pre toga. Odjednom su prestali da pričaju o tome kako će oduvati Vladu, o masovnim protestima i generalnom štrajku koji će paralisati Srbiju.

Politički analitičar Branko Radun navodi da Vlada i sindikati žele da stvore sliku kako je sve u redu i da su rešili probleme, međutim, to ne odgovara stvarnosti. "Vlada zbog predstojeće predizborne godine ne želi da ima negativan imidž, dok sindikati imaju interes da se pokažu kao odlučni u nameri da zaštite radnike i penzionere. Smatram da će se i to što je postignuto vremenom relativizovati, odnosno da će biti kratkog daha. Svaka od tih stavki koje su dogovorili može da se menja i verujem da ništa što je postignuto ovim sporazumom nije trajnog karaktera", navodi Radun.

On ističe da su obe strane popustile, ali i da Vlada u svakom slučaju nema resurse da ispuni sve što je dogovoreno.

"Ukoliko se ne proda Telekom, već na proleće će kasa ostati prazna, pa je veliko pitanje da li će uopšte biti novca za isplaćivanje penzijskih i invalidskih davanja, čak i mimo tog dogovora. Mogu oni sada da se dogovore bilo šta, ali ako ne bude novca u budžetu, džabe", kategoričan je Radun.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da je ovaj sporazum dugoročno štetan za srpsku ekonomiju.

"Zahtevi sindikata su nerealni i samo će doneti štetu budućim generacijama. S druge strane, ova Vlada, kako je napravljena, nije u stanju nikome da odbije zahteve, jer nema kredibilitet za to. Došlo je tako do kompromisa koji je istinski štetan za našu ekonomiju i koji će penzionerima napraviti medveđu uslugu, baš kao i Krkobabićeva politika", ističe Stevanović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović tvrdi, međutim, da je zadovoljan sporazumom sa Vladom.

"Tražili smo da prosečne penzije ne mogu da budu ispod 60 odsto prosečne zarade, kao i da taj zahtev bude regulisan Zakonom o PIO. Dobili smo da se to pitanje reguliše ovim sporazumom, a da Vlada u slučaju da penzije padnu ispod dogovorenog nivoa, ponovo pregovara sa sindikatima oko toga", navodi Orbović.

On dodaje da je "takođe, dogovoreno da minimalne zarade ne mogu padati ispod 27 odsto prosečne plate i tu su bili popustljivi. Treće je bilo pitanje beneficiranog radnog staža, što će tek biti dogovoreno, nadamo se tokom ove nedelje. I na kraju, uspeli smo da dogovorimo da se odloži podizanje starosne granice za odlazak žena u penziju do 2013. godine".

Orbović kaže da smatra da SSSS nije popustio, kao i da su od početka bili spremni na pregovore. "Jedan od naših prvih zahteva je bio upravo dijalog sa Vladom. U samom startu smo bili svesni da nećemo dobiti baš sve što smo tražili", ističe Orbović i naglašava da ukoliko nešto i ne bude ispunjeno, to neće biti zbog MMF-a, već zbog same države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

17 h

Podeli: