Tlo u Kraljevu se ne smiruje, a nakon zemljotresa jačine 4,4 stepena Rihterove skale koji je u četvrtak veče zabeležen u okolini grada, juče ujutro je registrovan novi udar jačine 3,9 stepeni. Seizmolozi tvrde da nema razloga za paniku, jer su naknadni potresi posledica smirivanja tla.


Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda, kaže za Danas da je registrovano više od 130 naknadnih udara.

– Najjači udar je prošao tako da ne očekujemo veća pomeranja tla u ovom regionu. Ovi naknadni udari nemaju rušilačko dejstvo i štetu od njih bi mogli da pretrpe samo već oštećeni objekti – ističe Dragičević. On dodaje da se serije naknadnih potresa mogu očekivati i u naredna dva do tri meseca.

Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije, kaže za naš list da je od 4.000 objekata, koliko je prijavljeno kao oštećeno, dosad pregledano više od 1.100.

– Za više od 280 objekata na području Kraljeva utvrđeno je da su nebezbedni za stanovanje, a potencijalnu opasnost predstavljaju i naknadni „smirujući potresi“, jer se može desiti da oštećeni objekti budu dodatno narušeni – ukazuje Marić.

Branko Jovanović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije, kaže za Danas da veliki broj meštana i volontera pomaže da se sanira šteta nastala nakon zemljotresa. Prema njegovim rečima, do sada je u tri mesne zajednice isporučeno preko 25.000 crepova neophodnih za pokrivanje.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović najavila je da će iz interventnih sredstava biti izdvojeno oko 100 miliona dinara za sanaciju oštećenih objekata. Mnoge ustanove, kompanije i opštine su uputile pomoć. Pomoć su uputili Banjaluka, Niš, Jagodina, Paraćin, Novi Sad, Užice, Dimitrovgrad, Loznica. NIS je donirao pet šlepera flaširane vode, „Srbijagas“ uplatio je 10 miliona, a Banka Intesa pet miliona dinara.

Pomoć Atlas grupe

Atlas grupa uplatila je 10.000 evra pomoći Kraljevčanima i ponudila je Zdravstvenom centru Studenica iz Kraljeva pomoć u zbrinjavanju povređenih pacijenata ustupajući 270 ležaja u bolnici Meljine u Meljinama i svoje medicinsko osoblje u pružanju zdravstvene pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari