• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji potrebne reforme u svim oblastima

Srbija mora da sprovodi reforme u svim oblastima, a ne samo da radi na poboljšanju nekoliko indikatora, kaže jedna od autorki Izveštaja o poslovanju u 2011. Međunarodne finansijske korporacije i Svetske banke Svetlana Bagaudinova.

Bagaudinova je u intervjuu agenciji Beta kazala da kreditni biro u Srbiji jako dobro funkcioniše i da je zato Srbija ove godine po pitanju dobijanja kredita na 15. poziciji u svetu.

"U Srbiji postoji kreditni biro koji veoma dobro funkcioniše i svi zaduženi građani imaju kreditni profil. To je veoma dobra stvar i to je jedan od najboljih rezultata na polju kreditnih informacija u regionu", navela je ona i dodala da je u Srbiji i dostupnost dobijanja kredita među najboljima u regionu.

Gledano prema indikatorima, najbolji rezultat Srbija ove godine ima kod dobijanja kredita, gde je na 15. poziciji. Srbija je ove godine najslabija kod građevinskih dozvola, gde je 176. od 183 zemlje, kao i kod registrovanja imovine, gde je na 100. mestu.

Bagaudinova je rekla da su glavni problem troškovi za dobijanje dozvola. "Ujedno je problematično i to što puno vremena traje obezbeđivanje potrebne dokumentacije", navela je ona.

Ona je ocenila i da je veliki problem registracija vlasnistva. "Treba najmanje tri meseca da bi se promenio vlasnik, što je mnogo više od proseka", kazala je Bagaudinova.

Bagaudinova je kazala da se zalaže za onlajn plaćanje poreza i pribavljanje dokumenata "sve na jednom mestu" i dodala da je Srbija u tom smislu na dobrom putu.

Upitana šta treba uraditi da bi se poboljšala pozicija na listi, ona je rekla da se ne treba toliko fokusirati na mesto na listi. "Bolje je usredsrediti se na to koje korake vlada treba da preduzme da bi se olakšao život preduzetnika", kaže ona.

Ona je posebno kao pozitivno istakla usvajanje Zakona o stečaju, zbog čega je Srbija pozicionirana nešto bolje nego u prethodnom izveštaju.

Na osnovu izveštaja, Srbija se popela za jedno mesto, na 89. poziciju liste od 183 zemlje svrstane prema uslovima za poslovanje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image