Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između partnerskih gradova i opština projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji“ između Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) i Vlade Republike Srbije juče u Beogradu, grad Valjevo se našao u grupi 13 opština i gradova u kojima će se sprovoditi ovaj projekat, saopštila je informativna služba ovog grada.

Sporazum su potpisali Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, i Uve Štumpf, direktor kancelarije GTZ u Srbiji. Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i Hans Urlih Zidbek, zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji. Memorandume o razumevanju potpisali su pored gradonačelnika Valjeva Zorana Jakovljevića i gradonačelnici i predsednici Čačka, Despotovca, Kladova, Kragujevca, Majdanpeka, Niša, Novog Sada, Smedereva, Subotice, Užica i Zrenjanina, dok je gradonačelnik Kraljeva bio opravdano sprečen.

Zamenik nemačkog ambasadora Hans Urlih Zidbek rekao je da je ovaj projekat još jedan u nizu projekata Nemačke bilateralne pomoći kojom Savezna Republika Nemačka, preko GTZ-a, pruža podršku razvoju tržišne ekonomije u Srbiji, posredno, kroz jačanje ekonomske atraktivnosti opština.

„Opštine i gradovi treba da dobiju puna svojinska prava na građevinskom zemljištu koje koriste i u tome im ne treba praviti smetnje, kao što ni lokalne administracije ne treba da otežavaju postupak konverzije prava svojine na građevinskom zemljištu građanima“, rekao je ministar Dulić i najavio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji koja će takođe ići u pravcu olakšavanja procedura, do pune privatizacije građevinskog zemljišta.

Ovaj projekat ima za cilj da testira i nove instrumente, kao što je urbana komasacija, kojom se u uslovima privatne svojine na građevinskom zemljištu, uz aktivno učešće lokalne uprave, stvaraju uslovi za optimalan urbani razvoj. Projekat će se baviti i modelima oživljavanja napuštenih industrijskih lokacija, a imaće za cilj i da omogući veće učešće javnosti u procesima planiranja. Baza podataka u Valjevu

U Valjevu će projekat obuhvatiti izradu registra zemljišta i uspostavljanje sistema upravljanja imovinom grada, uz primenu standardnih metoda procene vrednosti zemljišta i nekretnina. Formiranje baze podataka popisa imovine lokalne samouprave, ključ je za uspostavljanje delotvornog sistema upravljanja imovinom. Automatizovano prikupljanje cena nije ograničeno na upotrebu u javnoj administraciji, već može da obezbedi važne informacije za građane i zainteresovane investitore. Takođe, može doprineti i boljoj transparentnosti na tržištu zemljišta i nekretnina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari