Saobraćaj, industrija i zagrevanje stanova tokom zime i dalje su najveći zagađivači vazduha u Subotici, a najzagađeniji delovi grada su deo centra na kojem se ukrštaju Beogradski i put za Kelebiju, odnosno međunarodni granični prelaz. Podaci o stepenu aerozagađenosti nalaze se u najnovijem izveštaju gradskog Zavoda za javno zdravlje, predstavljenom na međunarodnom simpozijumu o kvalitetu vazduha, koji je održan u Subotici.

Rešenje zagađenosti vazduha u Subotici, odnosno saniranje kriznih tačaka, jeste pre svega izmeštanje saobraćaja, jer kroz centar grada prolazi međunarodna saobraćajnica. Ulicama Subotice već decenijama tutnje kamioni i šleperi, i uopšte sva vozila koja se kreću prema Mađarskoj i ovom delu Evrope, te je već odavno odlučeno da se taj saobraćaj mora izmestiti izgradnjom zaobilaznice koja bi povezivala dva kraka koridora 10. Taj deo autoputa, poznat pod nazivom Y krak, započet je pre više od dvadeset godina, i mada je dug tek nešto više od 20 kilometara, još uvek nije izgrađen.

Ministar „pomerio“ obećanje

Prema planovima i obećanjima ministara infrastrukture i ekologije, sve je trebalo da bude gotovo do kraja godine. Najnovije izjave ministra Mrkonjića, međutim, govore da će se završetak zaobilaznice pomeriti za neki drugi mesec. Za Subotičane koji žive u delu grada prema Kelebiji to znači da će i ova zima biti obeležena visoko zagađenim vazduhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari