Čume pregazio pešaka

V. B. M.

03. 11. 2010. u 19:59

Insajder tužilaštva vinovnik teške saobraćajne nesreće na autoputu kod „Ikarbusa“. Nastradao Ratko Ristić (54) iz Borče. Svedoku saradniku određen pritvor

ZAŠTIĆENI svedok Ljubiša Buha Čume pregazio je u sredu uveče, u 18.30, svojim „audijem A8“ Beograđanina Ratka Ristića (54) koji je pretrčavao autoput Beograd - Zagreb u smeru ka Šidu, kod skretanja za fabriku „Ikarbus“. Automobil je u velikoj brzini udario pešaka i odbacio ga nekoliko desetina metara dalje.

Na mesto teške nesreće ubrzo je stigla ekipa Hitna pomoći koja je nažalost mogla samo da konstatuje smrt pešaka. Policija je odmah, na zahtev tužioca, privela Buhu i odredila mu zadržavanje, koje mu ističe u četvrtak. Insajder tužilaštva je podvrgnut i alko-testu. Ali, rezultat je bio negativan, odnosno vozio je bez alkohola u krvi. Policija ga je, ipak, odvezla do VMA gde mu je izvađena krv kako bi se utvrdilo da li ima nedozvoljenih supstanci.

SVADBA PRE samo deset dana, Ljubiša Buha Čume oženio se po treći put. Sudbonosno „da“ izrekao je 23. oktobra sa svojom dugogodišnjom devojkom Ivanom, sa kojom ima i ćerku. Venčanje je održano u kristalnoj sali hotela „Hajat“ pred oko stotinu zvanica. Kum im je bio Čumetov prijatelj, biznismen Zoran Vujić Vujke.

Buha je „audijem“ išao ka svom domu u Surčinu. Išao je krajnjom levom trakom, predviđenom za preticanje. Na ovom, neosvetljenom delu autoputa, gde je propisana maksimalna brzina 80 kilometara na čas, iznenada se ispred vozila zaštićenog svedoka pojavio pešak koji je već pretrčao dve trake autoputa. Usledio je udar, a Buha je pokušao da ukoči, što se vidi i po tragovima kočenja koji su ostali na putu. Ali, zbog velike brzine, „audi“ je naletao na Ristića.

U pratnji Buhe bila je i policija, koja je u njegovom obezbeđenju od kada je dobio status svedoka saradnika Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Pretpostavlja se da su policajci iz pratnje bili u automobilu koji se kretao iza Buhe.

U četvrtak će istražni sudija odrediti sudbinu insajdera, koji je noć proveo u pritvoru. Prema članu 102. Zakona o bezbednosti saobraćaja, pešacima nije dozvoljeno da, na bilo koji način, prelaze autoput koji je rezervisan samo za saobraćaj motornih vozila.


BEZ AMNESTIJE

LjUBIŠA Buha, kao i svi ostali svedoci saradnici, nije amnestiran u slučaju da počini neko krivično delo. Time što su dobili takav status oni nisu amnestirani od budućih krivičnih dela. Status ih ne štiti i oni kao i svi drugi građani ne mogu da izbegnu krivično gonjenje - izjavila je u sredu za „Novosti“ sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Bobo

03.11.2010. 21:39

Nema problema za Cumeta.I u ovom slucaju bit ce "svedok saradnik".Priznat ce da je ubio ali ce odati i one koji su usmrtili jos par pjesaka neke 2000,najbolje da optuzi Arkana,Kuma i Siptara

Ivan

04.11.2010. 03:13

@Bobo - Bobo sto si se nalupeto! Realno, ako je vozio dozvoljenom brzinom i nije bio pijan, ima li razloga da odgovara? Dajte budimo realni!

Jovanović Željko

04.11.2010. 07:16

@Bobo - Bobo, Srbine samo mi reci šta pješak traži na auto putu.

Vozač

03.11.2010. 23:14

Ni najmanje ne želim da branim Čumeta, ali kao vozač znam da su na našim putevima takve nesreće na žalost često vrlo moguće jer pešaci ne poštuju propise, a i vozači idu znatno brže nego što je dozvoljeno. Nadam se da će pravosudni organi postupiti po zakonu, bez obzira na Čumetov status svedoka saradnika, jer je u puitanju jedan izgubljeni život.

Marko

04.11.2010. 00:46

E Srbijo zemljo gde ti se zasticeni svedoci mafije sepure u Hajatu....umesto da je manji od makovog zrna...

Bata Dosen

04.11.2010. 04:18

Vozio covek svoj Audi normalnom brzinom i bacimu se neki pesak pod tockove . Al i policija za njim vozi istom brzinom , sad je pitanje ko ce od njih biti zasticeni svedok zbog ubistva , Cume ili policija ili mozda svi ??

ljubica

04.11.2010. 07:39

Ko drzi ovog mafijasa van brave zar njemu nije vec odavno mesto u zatvoru.

koka

04.11.2010. 07:53

super ste nam objasnili da je nastradali kriv ,sta li je on trazio tamo pa to je teritorija gospodina cume zar ne zivelo nezavisno novinarstvo oni su vec zavrsili istragu,sledece je intervju sa gospodinom zasticenim i nevinim a kod je ispravan ma sta vi napisali

Bogoljub

04.11.2010. 08:04

Takozvana medijska elita u Srbiji je na strani režima i narod ih naziva "Verne sluge" i netreba ih uzimati za ozbiljno. Ja lično savetujem narodu da ne kupuju štampane medije i ne gledaju srpske medije jer će svakodnevno doživljavati stresove. Trenutno je aktuelan "Zakon o PIO" i to se već zaboravilo, piše se i aktulne su neke vrlo nebitne stvari kao recimo "Čume pregazio pešaka" T o narod apsolutno ne zanima. Zanima ih životne stvari i zakoni koji im kroje živote.

Rade Rade

04.11.2010. 09:23

Nista tu covek nije krib.Ako se neko ponasa kao govedo ili bica koja ne razmisljaju niko im tu nije kriv.Prelaziti auto put pesaka da nije video pesacki prelaz.Budale nema a covek koji je vec u problemima bice jos vise.

Srbin

04.11.2010. 19:31

@Rade Rade - Ja sam vec pisao da kroz Beograd bi autoput trebalo ograditi i izolirati od gradskog saobracaja a u drugim zemljama je SROGO ZABRANJENO auto stop a kamo li pretrcavati autoput.Ja a i svi koji prolazimo tamo na autoput ne ocekujemo pesaka pa ako se pojavi bila bi steta za vozaca a ne i za glavu bez mozga koja pretrcava autoput pa jos vise da neko odgovara za nju.Bila bi sramota za pravosudne organe da osude coveka koji je jos i ostecen.

Bata Dosen

05.11.2010. 03:30

@Rade Rade - Upravu si ti , ali kojom ti brzinom vozis tu na tom delu gde je dozvoljeno 80 km.? Stvarno je steta za tog vozaca koji ga udari i nekoliko desetina metara odbaci sa mesta udesa i jos policija u njegovoj pratnji i vozi istom brzinom . Po tebi u ovom slucaju on je nevin i bice sramota optizitiga za ubistvo ?? bravo pravosudje!

sasa

04.11.2010. 09:35

pitao bih predsednika Tadica koliko ova osoba ljudi treba da usmrti da bi zavrsila u zatvoru?Znam da mi nece odgovoriti ali nije zabranjeno postaviti pitanje

dj

04.11.2010. 09:55

Nemojte da se sekirate obozavatelji lika i dela cika Cuminog(Vlada Republike Srbije), upisace mu samo tri kaznena poena u vozacku, zbog prekoracenja brzine. Nego da nama Bog pozivi cika Cumu da bi nam putevi bili bez rupa.CIKA CUMU ZA PRE'SEDNIKA!!!!!

Vlada

04.11.2010. 10:09

Ovaj put ne mogu nista da prigovorim Cumetu.1. Pesak je prelazio ulicu na mestu gde to nije dozvoljeno.2. Autoput je svuda osim u centru neosvetljen tako da nije ni mogao biti blagovremeno primecen.3. Ako neko hoce da se ubije, niko ga u tome ne moze spreciti. Da mu to nije poslo za rukom sinoc na autoputu, danas bi pokusao na mostu ili bi se obesio. 4. Jedino sto ostaje nerazjasnjeno je da li je Cume vozio dozvoljenom brzinom. Ako nije prekoracio dozvoljenu brzinu treba ga odmah pustiti.

Velika brzina

04.11.2010. 12:31

@Vlada - Pa u tekstu se kaze da je Cume velikom brzinom udario pesaka i bacio ga 1o metara od mesta udesa. Tako da je tu Cume kriv, mada je znano da na tom delu autoputa svi voze jako brzo i da retko ko postuje dozvoljenu brzinu.

Tacno je

04.11.2010. 16:33

citam ranije o svadbi, Hajatu, zvanicama, pa obracunu telohranitelja, pa novim poslovnim planovima. I, ne mogu da verujem.