Državi kipi mleko

D. MARINKOVIĆ

03. 11. 2010. u 20:59

Presuda o monopolu u mlekarstvu građanima ništa ne znači. Još bez odgovora kada će se stabilizovati tržište. Slučaj je vođen po starom zakonu i praktično nema načina da se izrekne kazna

DRŽAVA optužuje “Salford”, odnosno “Dunav hrana grupu” i mlekare u njenom sastavu, “Imlek” i Subotičku mlekaru za monopol i izazivanje nestašice, ali nema još odgovora kada će biti stabilizovana ponuda mleka na tržištu. I da li će te mlekare stići kazna.

Naime, zasada ne postoji način kako da prekršioci snose posledice. Jer, kako je istakla Dijana Marković-Bajalović, bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije, da je slučaj pokrenut posle 1. novembra prošle godine, kada je počela primena novog Antimonopolskog zakona, “Dunav hrana grupa” platila bi milionske kazne.

VLASNIK SEDIŠTE ”Salforda”, kao i ovog fonda, nalazi se u Londonu, a registrovan je na Gibraltaru, kažu, zbog poreskog režima. Osnivač ”Salforda” je Judžin Džeri, ruski Jevrejin, koji je osamdesetih godina emigrirao u SAD i tamo na najprestižnijem univerzitetu doktorirao investiciono bankarstvo, da bi se kao Amerikanac u drugoj polovini devedesetih vratio u Moskvu.

- Slučaj je vođen po starom zakonu i praktično nema načina da se izrekne kazna, jer po starom zakonu ne postoji kazna za ovakav prestup - ističe Dijana Marković-Bajalović. - Jedino što može da se uradi jeste da individualni proizvođači zatraže naknadu štete od mlekara.

Inače, tužbu industrije mleka “Imlek” iz Beograda i “Mlekare” iz Subotice, protiv rešenja Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, Upravni sud je odbacio. Komisija je utvrdila da tužioci u ovom sporu, kompanija u većinskom vlasništvu “Dunav hrana grupa”, imaju dominantan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog mleka od mlekara na teritoriji Srbije.

U Srbiji danas ima oko 200 mlekara, koje godišnje otkupe i u njima prerade više od 900 miliona litara mleka. Inače, u zemlji se proizvede oko 1,4 milijarde litara mleka, pa se najveći deo i naturalno potroši.

Gotovo sve nekada vodeće i poznate mlekare, dobile su nove vlasnike. Najveći broj velikih srpskih mlekara kupio je Investicioni fond iz Velike Britanije “Salford”, gde posluju “Imlek”, “Novosadska”, “Subotička”, “Zaječarska”.

“Salford” je, prema rečima Branislava Gulana, saradnika PKS, u srpske mlekare i tržište za prve tri godine uložio 200 miliona evra, što je čak za pet odsto više od plana. Odmah se postavlja i pitanje da li je u ovoj grani privrede uspostavljen i - monopol.

- Analizirajući dosadašnje tokove privatizacije srpskih mlekara, ona je nekome donela dobrobit, ali ima i dosta onih koji nisu zadovoljni - kaže Gulan. - Očito je da na tržištu mleka vlada monopol, a nekadašnji lideri postali su monopolisti.

Stručnjaci pitanje monopola u srpskoj privredi ne dovode u sumnju. Ima ga, kažu, u svim oblastima, ali su u hrani najosetljiviji i najčešće se pominju.

”IMLEK”: NISMO ZLOUPOTREBILI POLOŽAJ

POLOŽAJ dominantnog proizvođača nikada nismo stekli, a najmanje smo bili u prilici da taj položaj zloupotrebljavamo. U Srbiji radi više od 200 mlekara, što uverljivo govori o širokom i vrlo otvorenom tržištu - saopšteno je iz ”Imleka”.

Nestašica mleka u Srbiji je posledica značajnog smanjenja broja mlečnih krava.

”Imlek” sa žaljenjem konstatuje da je nedovoljna ponuda sirovog mleka dovela do smanjene proizvodnje naših gotovih proizvoda, koju su osetili potrošači, zbog čega i mi kao preduzeće trpimo poslovnu štetu.

- Odbijanje naše tužbe protiv rešenja Saveta komisije za zaštitu konkurencije, pored toga što je pravno neutemeljeno, neuverljivo je iz dva razloga: obrazloženje presude gotovo da ne postoji, i uvid u presudu bio je omogućen samo određenim medijima pre nego što smo kao zainteresovana strana o tome i sami imali bilo kakva saznanja - navode iz ”Imleka”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Obrad

04.11.2010. 21:05

Nije nestašica mleka posledica nestašice plodnih krava nego posledica mnogo plodnog rada nadležnih organa odnosno ministarstva poljoprivrede odnosno vlade republike Srbije, ako nema krava muzara nije razlog da gradjane neko pravi ludim kravama. Još te lenštine nisu položile neopozive ostavke, bruka, sramota, beda, jad.

Zoran Krstic

05.11.2010. 20:39

Mnogo besposlene mladezi na selu bez perspektive .Gde je drzava da ih aniomira obuci kteditira karantuje otkup i cenu i bilo bi mleka koliko god treba i za izviz.Setimo se za vreme komunizma socijalizma ,krave nisu poznavale drustveni sistem ali je bilo i drzavnih i privatnih farmi u svim selima Srbije .Ministara poljoprivrede za Nobelovu nagradu .Naprolece ocekujte totalnu nestasicu mesa ,jer je kukuruz poskupeo drasticno .Seljaci i farmeri ciste obore cena zive vage prasetine 130 dinara .