U delu srpske javnosti kao da se priželjkuje ponovno uvođenje „verbalnog delikta“, moglo bi da se zaključi posle prvih reakcija na izjave pojedinih albanskih političara s juga Srbije o „prirodnoj Albaniji“, do koje bi se došlo „mirnim sredstvima“.

Pojedini, poput lidera SNS Tomislava Nikolića i radikala, tvrde da se takvim stavovima krši Ustav i pozivaju na hapšenja, u čemu imaju podršku pojedinih medija, a Republičko javno tužilaštvo najavljuje pokretanje istrage i postupka, ukoliko se utvrdi da u istupima predsednika opština Preševo i Bujanovac Ragmija Mustafe i Jonuza Muslijua ima elemenata krivičnog dela.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, za Danas kaže da u izjavama Mustafe i Muslijua nema elemenata krivičnog dela, jer se „Ustav rečima ne može kršiti“.

– Morate nešto da uradite ili da propustite da uradite da bi neka ustavnopravna norma bila prekršena. U tim izjavama ima političke, a ne pravne odgovornosti. Ako bi oni pozivali na nasilje i nasilno pokušali da se otcepe od Srbije, to bi bilo kršenje Ustava. Njima se ne sviđa politički okvir u kojem žive, ali je preterivanje njihove izjave shvatati kao kršenje najvišeg pravnog akta. U tom smislu, najracionalnija izjava je ona koju je dao ministar Milan Marković, koji je „spustio loptuô rekavši da te izjave ne treba uzimati zaozbiljno – ističe Popović, i dodaje da „ovakve ispade sa obe strane“ treba očekivati pred početak pregovora Beograda i Prištine.

Prvi je kroz kvazipatriotskog „toplog zeca“ prošao Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, kojeg je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić nedavno optužio za kršenje Ustava zbog izjava o autonomiji Sandžaka. Zukorlićev portparol Samir Tandir za Danas kaže da je „očigledno da aktuelna vlast“ pokušava da pričom o verbalnom deliktu spreči kritičke stavove.

– Kada je glavni muftija IZ govorio o autonomiji Sandžaka, imao je na umu regionalizaciju i decentralizaciju vlasti u Srbiji, što je evropska vrednost i vlasti moraju da je poštuju – smatra Tandir.

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije i ministar Milan Marković rekao je juče da ne treba pridavati veliki publicitet izjavama predstavnika opština Preševo i Bujanovac.“Sve što se sada pojavilo u medijima, slušam već dve godine. Ništa tu nema novo, izjavljivali su oni i gore stvari“, rekao je Marković novinarima u Beogradu. On je objasnio da se jedino rešavanjem nagomilanih problema na jugu Srbije „može izbiti svaki argument onima koji bi da zloupotrebe postojeću situaciju“.

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da svako u Srbiji ima pravo da iznosi svoje političke stavove i poglede na budućnost i da vlast ne može probleme sa Albancima sa siromašnog juga da rešava pokretanjem postupaka „zbog slobodno iznetih političkih stavova“. Jovanović je dodao da u Srbiji postoji pokret koji se zalaže za kraljevinu, što je protivno Ustavu, ali da ne vidi da neko tome pristupa na način kao u slučaju Mustafe i Zukorlića.

S druge strane, predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio je da bi država morala da reaguje „na svako ponašanje“ koje nije u skladu sa Ustavom. Prema njegovim rečima, „ako se pojedinim političarima dozvoljava neustavno ponašanje, onda ideja velike Albanije predstavlja bumerang“. Nikolić je naglasio da bi trebalo da budu uhapšeni „svi koji govore protivustavno“, a na meti mu se našao i Čedomir Jovanović. á

Podsetimo da su Ragmi Mustafa i Jonuz Musliju podržali nedavno u Tirani ideju „Liste za prirodnu Albaniju“, „da se objedine delovi teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije, u kojima Albanci čine većinsko stanovništvo“, a bilo je i stavova da je „Preševska dolina u pravom smislu reči najokupiranija teritorija od svih albanskih krajeva na Balkanu“.áIpak, istakli su da se do „prirodne Albanije“ može doći samo mirnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari