Iran: Odloženo pogubljenje Sakineh

V. N.

03. 11. 2010. u 12:05

Posle intervencije francuskog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera, Sakineh Mohamadi Aštijani nije pogubljena

PARIZ - Iranka optužena za preljubu, ipak, nije pogubljena u sredu kako je bilo planirano, posle intervencije francuskog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera i njegovog razgovora sa iranskim kolegom Manučerom Motakijem.

Međunarodni komitet protiv kamenovanja naveo je prethodno da će Sakineh Mohamadi Aštijani (43), majka dvoje dece, u sredubiti obešena, umesto kamenovana, kako je prvobitno bilo predviđeno.

“Motaki me uverio da iranski pravosudni organi još nisu izrekli presudu u slučaju Aštijanijeve i da informacije vezane za njeno navodno pogubljenje ne odgovaraju stvarnosti”, izjavio je Kušner.

Vlada u Teheranu je još u septembru saopštila da će sud ponovo razmotriti kaznu kamenovanjem zbog preljube, ali da ostaju optužbe zbog saučesništva Aštijanijeve u ubistvu njenog muža.

Prema islamskom zakonu, koji je od 1979. godine na snazi u Iranu, ubistvo se kažnjava vešanjem, a preljuba kamenovanjem.

Organizacija Amnesti internešnal navela je u izveštaju da je Iran na drugom mestu, posle Kine, po broju izvršenih smrtnih kazni. U Iranu je 2008. godine pogubljeno najmanje 346 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

MORAVAC

03.11.2010. 12:41

U cemu je problem.Posle ovoga nijedna "zena" nece da posmisli na preljubu ili da ubije svog muza,jer ce znati sta je ceka.Nebi bilo lose da se uvede i ovde kod nas.Ja bih jos dodao i za lopove,da im se ruke odsecu ako ukradu.

podunavac

03.11.2010. 13:17

@MORAVAC - onda bi svi nasi poslanici -cast izuzecima- bili invalidi bez ruku? ? ? ! ! !

zox

03.11.2010. 13:31

@MORAVAC - Ne verujem da bi se zakon odnosio na poslanike bas kao ni sadasnji zakon zatvorske kazne za kradju, inace bi mnogi poslanici bili u zatvorima. Poslanici imaju imunitet na sve kazne, pa bi imali i na ovu. Ko na kraju strada siromah koji je ukrao jer je gladan.

Miroljub Stosic-Mishkec

03.11.2010. 14:00

@MORAVAC - Moravac, a da se prvo opismeniš, pa onda da napišeš komentar, vredan pažnje?

MORAVAC

03.11.2010. 15:23

Izvini Miroljube na gresku. (umesto pomisli,ja napiso posmisli)Jedva sam uspeo da zavrsim "cetiri razreda".A ova latinica me malo zbunjaje.Da sam pisao "plajvazom",nebi napravio gresku.Ma bolje da igram Moravac.A izvini brate,dal ti bice nespadas u svalere ili lopove?Eh da si ti u Iranu.....

Marko

04.11.2010. 08:53

@MORAVAC - U svakom slucaju si jako nepismen . nema veze,nek si ziv i zdrav !!! Ziveo Grand,latinoamericke serije,Kurir i slicne institucije edukativnog kataktera !!!

Svecica

03.11.2010. 15:27

Ne mogu da verujem da ljudi jos uvek podrzavaju smrtnu kaznu. Nijedno ljudsko bice ne treba da ima tu moc da oduzme drugom bicu zivot, tj. da odluci da neko drugi treba da umre!

vladimir

03.11.2010. 23:27

@Svecica - da ti neko siluje i zadavi dete promenila bi misljenje istog momenta.

Dragan

03.11.2010. 16:05

Kad bi se kod nas vjesalo zbog nevjernosti svom muzu kod nas nebi bilo nijedne zene onda.

Dragan

03.11.2010. 16:23

Do ovoga nebi doslo da je bila verna.Zakon je takav i treba biti na snagu za opomenu.Takav zakon treba da vazi za muskarce i za zene.Ako nameravas da imas ljubavnu aferu, bolje se lepo rastavi nego da ponizavas svog partnera.Znaci uvek ima resenje.

Zeljko

03.11.2010. 20:59

Svima onima kojim se svidja serijatski zakon, viza pa pravac Teheran. Tamo upraznjavaju tako civilizovane metode kaznjavanja kao kamenovanje, odsijecanje glave odsijecanje ruku i druge nacine sakacenja.Cekaj... a zar mi nismo imali takvu vladu skoro citavih 500 godina ? Onda po nekima ispade da je Karadjordje pogrijesio sto je podigao bunu. Ma, da mi dovedemo Ahmadinedzada kod nas onda ah ? Onda nam se sigurno ne bi svidjalo...Dame i gospodo : Po tudjim ledjima hiljadu degeneka (batina)

savo arizona

04.11.2010. 06:14

Ko je pismen nije bitno,ali vidim da nijedan komentar nije normalan i civilizaciski.Prvo dali je od optuzene muz bio posten i vjeran.Muskarci u Islamskim zemljama mogu da imaju vise zena ali one moraju biti vjerne samo njemu.Postoji jos mnogo okolnosti u tom slucaju sto mi neznamo.U svakom slucaju nije zena zasluzila smrt, to pravo nema veze sa normalnim svetom.

darko

04.11.2010. 08:57

Pravila i zakoni postoje da bi se kršili ali onda moraš da snosis posledice.Kamo lepe sreće da je tako kod nas.Ovde ako imaš vezu možeš da pijan voziš,da pucaš ,da pogaziš ma da budeš bog.To nam svima odgovara dok se nekom od nas lično ne obije o glavu a onda kuknjava.Šta mislite koliko je poslanika,ministara i stučnjaka koji su pisali zakon o saobraćaju platilo kazni.Pa zakon je imbecilan i nije donešen da se poštuje nego da se uzmu pare.