Najnovije vesti
Kultura Vesti
Njujorški filharmoničari oduševljeni Beogradom

Njujorški filharmoničari oduševljeni Beogradom

Čuvena Njujorška filharmonija je vanrednim koncertom 24. oktobra zatvorila 42. Bemus. U našoj prestonici američki muzičari su proveli tri dana i svoje sjajne utiske o boravku u Beogradu u vidu zanimlljive video reportaže.

86999_kunjujork1-foto-kris-li
86999_kunjujork1-foto-kris-li
Alan Gilbert, dirigent Njujorške filharmonije
Alan Gilbert, dirigent Njujorške filharmonije

Tako, primerice, na njihovom sajtu se vidi kako je flautistkinja Sandra Čerč  (Church) praćena kamerom prokrstarila Beogradskom tvrđavom, ispričavši dokumentovanu priču o njoj kao i o još nekim delovima srpske prestonice. Tako je Beograd, pravo niotkuda, dobio svetsku  prezentaciju kakva se samo poželeti može. U Jugokoncertu (organizator Bemusa) kažu da je ovo i za njih više nego prijatno iznenađenje.

Ima još čitav niz zanimljivih momenata koji prate koncert Njujhorške filharmonije koja je u Beogradu nastupila ponovo nakon čitavih 51 godinu kada su u Domu sindikata nastupali pod dirigentskom palicom Leonida Bernštajna. Krajem oktobra proslavljenom orkestru predat je i originalni program i 4 ulaznice sa koncerta od pre pola veka koji su do ushićenja doveli gospođu koja brine o arhivi slavne filharmonije.

Dragoceni program je susretljivo darivao gospodin Slobodan Dedović ne tražeći ništa zauzvrat. A Alan Gilbert, dirigent Njujorške filharmonije,  26. oktobra 2010. između ostalog piše: ”Nastupili smo na zatvaranju Bemusa, dvonedeljnog festivala u u ovom gradu (...) Koncert je bio veoma uspešan i smatrali smo da je prikladno da na bis odsviramo Bernštajnovu kompoziciju ‘Lonely Town’. Začuo se uzdah prepoznavanja iz publike kada sam najavio komad - kao znak čvrste veze koja je uspostavljena između američkog orkestra i publike, što je do pre samo desetak godina bilo nezamislivo. Osećaj je bio zaista sjajan”.