Desetogodišnjakinja postala majka

Devojčica se porodila u južnom delu Španije i vlasti procenjuju da li će dozvoliti njoj i njenoj porodici da zadrže starateljstvo nad bebom, izjavio je jedan od zvaničnika.

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

10:53

Default images

Beba je rođena prošle nedelje u gradu Heres de la Frontera, rekla je Mikaela Navaro, ministarka za socijalna pitanja u Andaluziji.

Ona je dodala da je otac bebe takođe maloletan i da su majka i beba u dobrom stanju. Ministarstvo je odbilo da otkrije identitet majke i pol deteta, ali su rekli vlastima da se ovo ne smatra slučajem silovanja i da istraga nije potrebna.

Novine u Španiji su objavile da je majka Romkinja poreklom iz Rumunije, a dnevni list „Diario de Jerez” je javio da je devojčica već bila trudna kada je stigla u Španiju, ali da to nije otkrila.

U međuvremenu se javila i devojčicina majka, koja se predstavila samo kao Olimpija i rekla da se raduje što je ponovo postala baba te da ne razume zašto je bilo ko šokiran zbog ovog događaja. Ona je objasnila da je uobičajeno da se romske devojčice udaju vrlo mlade iako to nije u skladu s rumunskim zakonom.

"To je način na koji se mi udajemo", istakla je baka Olimpija novinarima ispred skromne kuće za rentiranje u gradu Lebrija na jugu Španije gde romska porodica živi.

Olimpija je takođe otkrila da je otac deteta 13-godišnji dečak koji živi u Rumuniji i koji se više ne viđa s njenom kćerkom.

Dete koje je rodilo dete, planira da ostane u Španiji, rekla je baka.

Slučaj mlade Romkinje izazvao je veliku pažnju španskih medija, a dnevni list "La Vanguardia" posvetio je majci-devojčici dve strane.

Prema španskom zakonu, neželjeni seksualni odnos sa licem ispod 13 godina smatra se zlostavljanjem, mada je nadležni ministar naveo da je konkretni slučaj komplikovan.

Po rumunskom zakonu devojčice mogu da se udaju sa 16 godina uz saglasnost roditelja ili bez njihove saglasnosti sa 18 godina, mada je ugovaranje venčanja među tinejdžerima kod Roma relativno uobičajena pojava, navela je američka agencija.

U Rumuniji živi oko 1,5 miliona Roma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: