Visoke kazne za ubistvo Pukanića

Županijski sud u Zagrebu osudio je danas optužene za ubistvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića na 140 godina zatvora.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

00:46

Default images

Prvooptuženi Robert Matanić osuđen je na jedinstvenu kaznu od 33 godine zatvora

Luka Matanić i Amir Mafalani osuđeni su na po 16 godina, Željko Milovanović na 40, Bojan Gudurić na 30 i Slobodan Đurović na 15 godina zatvora.

Tužilaštvo je tražilo maksimalnu zatvorsku kaznu za optužene od 40 godina, dok su svi optuženi odbacili krivicu. Presuda Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafaniju, Željku Milovanoviću, Bojanu Guduriću i Slobodanu Đuroviću objavljena je posle devet meseci suđenja.

Tužilaštvo je zatražilo maksimalnu zatvorsku kaznu za optužene od 40 godina. Optuženi su odbacili krivicu, a njihove odbrane su tokom celog postupka navodile da je iskaz krunskog svedoka Tomislava Marjanovića, na kome tužilaštvo temelji optužnicu, lažan.

Sudsko veće pod predsedavanjem sudije Ivane Krsul presudu je objavilo u 10 sati, uz pojačane mere bezbednosti i veliko interesovanje medija.

Suvlasnik "Nacionala" Ivo Pukanić i njegov saradnik Nko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. u centru Zagreba

USKOK je pred kraj suđenja proširio optužnicu, pa se šestorica optuženih, pored ubistva Pukanića i Franjića, terete i za planiranje ubistva Hrvoja i Novice Petrača. Prema optužbama, međunarodnu zločinačku organizaciju organizovao je u Srbiji u prvoj polovini 2008. Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona evra.

Prema optužnici, veza između Jocića i atentatora bio je njegov kum, šestooptuženi Slobodan Đurović.

Uporedo sa ovim suđenjem, u Beogradu se za isti zločin sudi Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

USKOK traži veće kazne

Zamenik šefa USKOK-a i tužilac u procesu ubicama Ive Pukanića i Nike Franjića Slobodan Šašić nezadovoljan je visinom kazni koje su dobili šestorica optuženih i najavio je da će podneti žalbe na presudu koju je izreklo veće sudije Ivane Kršul, piše "Nacional".

Šašić je posebno nezadovoljan visinom kazne koju je dobio Slobodan Đurović i smatra da je 15 godina premalo i da za njega očekuje puno veću kaznu.

Isto tako Šašić je najavio da će se žaliti i na visinu kazne ostalih optuženih te očekuje da svima, osim Željku Milovanoviću koji je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina, kazna bude povećana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: