Postupak protiv "Denjub fud grupe"

Tužilaštvo je pokrenulo pretkrivični postupak protiv vlasnika firme "Denjub fud grup" i odgovornog lica za krivično delo zloupotreba monopolističkog položaja.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

09:00

Default images

Pošto je Upravni sud doneo presudu kojom potvrđuje da jedan monopolista zloupotrebljava svoj položaj na tržištu, u slučaj se uključilo i tužilaštvo.

Za pomenuto delo zakonom je, uz novčanu kaznu, predviđena i kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora, rekao je za B92 portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

"Pošto je Upravni sud utvrdio da Denjub fud grup ima monopol na tržištu otkupa mleka i da je taj monopol zloupotrebila, Tužilaštvo je, po službenoj dužnosti, pokrenulo postupak protiv vlasnika, odnosno odgovornog lica te firme", kaže Tomo Zorić. "Postoje osnovane sumnje da je Denjub fud grupa nametala nepravedne i nejednake uslove proizvođačima, čime su konkurenciji onemogućavali ulazak na tržište otkupa mleka, a proizvođače mleka stavljali u zavisan položaj. Krivičnim zakonikom Republike Srbije za krivično delo zloupotreba monopolističkog položaja predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna“, objašnjava Zorić.

Kako su spekulisali pojedini političari i mediji, iza "Denjub fud grupe“ stoji biznismen Milan Beko, ali ta informacija nikada nije zvanično potvrđena.

Oglasila se i "Denjub fud grupa“ koja saopštava da je iznenađena odlukom Upravnog suda Srbije da izda saopštenje za javnost o presudi koja njima, niti njihovim pravnim zastupnicima, još nije uručena.

Pošto je, kako navode, proces vođen po njihovoj žalbi na rešenje Komisije za zaštitu konkurencije po činjenicama utvrđenim 2006. godine, kompanija je sporne odredbe u ugovorima izmenila u zakonskom roku od 30 dana po dobijanju prve odluke Komisije u januaru 2008.

Bajalovićeva: Rešenje bez posledica

Bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović očekuje da će presuda Upravnog suda i najava tužilaštva označiti početak ozbiljnije brobe protiv monopola na tržištu Srbije.

Međutim, kako kaže, da bi se to ostvarilo, potrebna je veća podrška pravosuđa, ali i politička volja.

Gostujući u vestima B92, ona je rekla da rešenje Upravnog suda ne proizvodi nikakve posledice po Danjub fud grupu, jer se odnosi na rešenje Komisije koje je doneto po starom zakonu, ali da ima mogućnosti za akciju.

»Dva su načina. Ili da se vodi novi postupak za utvrđivanje zloupotreba dominantnog položaja, u tom novom postupku komisija bi mogla da izrekne jednu od mera, a to je da naloži odvajanje dela imovine mlekara ili eventualno kada vlasnici mlekara budu prodavali da se novom vlasniku ne dozvoli kupovina svih mlekara", kaže ona.

Možete pogledati snimak gostovanja Dijane Marković-Bajalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: