Vlasnik dva ugostiteljska objekta u Beogradu i Aranđelovcu Goran Radivojević priveden je juče na informativni razgovor, u okviru akcije pronalaženja haškog begunca Ratka Mladića i pretresa tri lokacije u Beogradu i Aranđelovcu, potvrđeno je Danasu.


Policija je pretresla Radivojevićev restoran Bajka na Košutnjaku, njegovu kuću u Ulici Vladimira Ćopića u naselju Bele Vode, kao i etnoselo Bajka na Bukulji kod Aranđelovca, tragajući za informacijama koje bi mogle dovesti do pronalaženja ovog odbeglog haškog optuženika. Prema nezvaničnim informacijama, cilj pretresa je bio pronalazak materijala i novih tragova koji bi uputili ka lociranju preostalih haških begunaca.

Inače, često pretresanje stanova, između ostalog, ima za svrhu i mogući psihološki pritisak na eventualne pomagače, ali i na haške optuženike. Saznanja da se pretresaju stanovi i da postoji mogućnost otkrivanja mesta skrivanja, kao i pomagača može dovesti do toga da se haški begunci „nateraju“ da promene lokaciju, a tada ostavljaju najviše tragova.

Pretres u etnoselu Bajka na Bukulji trajao je nešto duže od tri sata, kada su pretresena i četiri bungalova. Selo su potom napustila četiri automobila i jedno terensko vozilo, a putnici u automobilima imali su kapuljače na glavama. Na ulazu u etnoselo, inače, stajao je pripadnik žandarmerije koji nije dozvoljavao ulaz.

Konobarice u tom objektu rekle su da u akciji pretresa niko nije odveden i da ništa nije odneto, ali i da im je zabranjeno da daju bilo kakve izjave. Prema njihovim rečima, u tom objektu i u bungalovima koje je policija pretresla juče nije bilo nikog od gostiju. Nasuprot tome, radnik susednog objekta, koji je bio svedok događanja, kaže da je policija odnela izvesnu dokumentaciju iz etnosela Bajka.

Jedan od Aranđelovčana koji se zatekao blizu etnosela u vreme policijske akcije Slobodan Mirković kaže da je pošao na kafu u etnoselo, ali da ga je policija sprečila u toj nameri. On kaže da je policijska akcija mogla da bude organizovana i suptilnije. Nakon policijske akcije nekolicina gostiju je došla u restoran etnosela Bajka, ali oni nisu želeli da komentarišu događanja na toj lokaciji. Inače, etnoselo Bajka udaljeno je oko dva kilometra od centra Aranđelovca.

Kada je reč o vlasniku etnosela i restorana Bajka, mediji su još ranije izveštavali o tome da je on obezbedio kombi za selidbu supruge Milorada Ulemeka Legije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da jučerašnja akcija nije u vezi sa nedavno povećanim nagradama za informacije o Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

– Ova akcija nema veze sa tim, izvedena je na osnovu prethodnih bezbednosnih podataka – rekao je Dačić.

On je naveo da ova akcija spada u uobičajene na tom poslu, koju sprovodi policija, Tužilaštvo za ratne zločine i srpske bezbednosne službe, u okviru Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom.

Dačić je podsetio da su i dosad proveravane sve informacije i lokacije vezane za haške optuženike, ali i ljude za koje je postojala sumnja da su u kontaktu sa njima.

Cvetković: Državni kapaciteti usmereni ka hapšenju begunaca

Premijer Srbije Mirko Cvetković potvrdio je da su bezbednosne službe sprovele akciju potrage za Mladićem, rekavši da su skoro svi državni kapaciteti usmereni ka rešavanju problema haških begunaca. Premijer, međutim, nije želeo da iznosi detaljnije podatke o samoj akciji.

Potraga traje 14 godina

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić nalazi se u bekstvu od kraja 1996. Od tada do danas bilo je više pokušaja njegovog lociranja i hapšenja, ali svi su završeni bez uspeha. U prethodnih 14 godina u potrazi za Mladićem pretresani su vojni i stambeni objekti, kuće njegovih rođaka i jataka širom Srbije i RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari