Utorak, 02.11.2010.

11:23

Potraga "stara" 14 godina

Pretraga lokacija u Beogradu i Aranđelovcu, koju sprovode pripadnici MUP-a, najnoviji je pokušaj da se dođe do informacija koje bi dovele do Ratka Mladića.

Izvor: Tanjug

Default images

Međutim, bivši komandant Vojske Republike Srpske Mladić je u bekstvu od kraja 1996. godine.

Od tada do danas bilo je više pokušaja njegovog lociranja i hapšenja, ali svi su završeni bez uspeha.

Vojna policija je u maju 2007. godine pretresla vojni objekat u Deligradskoj ulici u Beogradu, ali je utvrdila da se tamo ne krije nijedno od lica optuženih pred Haškim tribunalom.

Iste godine, u oktobru je pretresana i kasarna u Beloj Crkvi, ali Vojska Srbije ni tada nije nikoga uhapsila.

U potrazi za Mladićem pripadnici policije su u novembru 2008. godine nekoliko sati pretresali porodičnu kuću i pogone fabrike "Vujić-Valjevo" u vlasništvu braće Vujić.

Žandarmerija je bila zainteresovana za finansijsko poslovanje kompanije, ali i za lične predmete i dokumenta koja bi mogla uputiti na povezanost porodice Vidoja Vujića, jednog od vlasnika kompanije "Vujić-Valjevo", s Mladićem.

Pretres se dovodio u vezu s poslovnom saradnjom firme "Vujić" sa firmom "Impakt", čiji je vlasnik Darko Mladić, sin haškog begunca.

Porodična kuća Darka Mladića u Ulici Blagoja Parovića 119 pretresana je i početkom decembra 2008. godine, a njen cilj bila je potraga za "tragovima, dokazima, materijalima, dokumentima i bilo čime što može da predstavlja trag koji vodi do Ratka Mladića".

U decembru iste godine akcija potrage za haškim beguncima izvedena je i u aranđelovačkom naselju Kolonija.

Za Mladićem se tragalo i u Republici Srpskoj, gde su u februaru 2009. godine pripadnici međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, Eufor i NATO u istočnom Sarajevu pretresli kuće u kojima žive Mladićeva sestra Milica Avram i njegova snaha Radinka Mladić, u naseljima Vojkovići i Kasindol.

Njima su tom prilikom oduzetI određeni predmeti kojI su ustupljeni istražiteljima Haškog tribunala. Bio je to šesti put da vojnici međunarodnih snaga organizuju pretres kuća rodbine najtraženijeg haškog optuženika.

U aprilu prošle godine snage Eufora su na području opštine Han Pijesak, gde je tokom rata bio smešten Glavni štab VRS, sprovele akciju u potrazi za podacima koji bi mogli dovesti do pronalaska generala Mladića.

Vojnici Eufora su i u maju 2009. godine u Bijeljini pretresli stan bivšeg vojnog saradnika Ratka Mladića Rajka Banduke, a u mestu Dijelovi, šest kilometara severozapadno od Bijeljine, i kuću Rajkovog rođaka Radoslava Banduke.

Za Mladićem se, sudeći po navodima pojedinih medija, tragalo i na području Vojvodine u septembru prošle godine, kada ga je na širem području Novog Sada tražilo više od 50 policijskih specijalaca.

Dva meseca kasnije policija je pretresala stanove bliskih saradnika dvojice haških begunaca - Mladića i Gorana Hadžića.

Tada je privremeno oduzet znatan deo dokumentacije, kaseta, CD-ova i drugog materijala koji su bili predmet daljih operativnih provera, a koji je korišćen i u daljim akcijama na lociranju i hapšenju haških optuženika.

Poslednja potraga za Mladićem, odnosno informacijama i dokazima koji bi policiju doveli do tog haškog optuženika, obavljena je krajem februara, kada su pripadnici MUP pretresali njegovu porodičnu kuću na Banovom brdu u Beogradu.

Tokom tog pretresa istražni organi privremeno su oduzeli više video kaseta, CD-ova i rokovnika starih preko 15 godina, kao i određenu sumu novca.

Državni zvaničnici su tada rekli da javnost ubuduće neće obaveštavati o akcijama koje sprovode kako bi Mladića priveli pravdi.

U prethodnih 14 godina u potrazi za Mladićem pretresani su vojni i stambeni objekti, kuće njegovih rođaka i jataka širom Srbije i Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: