Upitnik na osnovu kojeg Evropska komisija treba da definiše mišljenje o spremnosti Srbije za dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU stići će u Beograd 24. novembra.


Komesar za proširenje Štefan File dolazi 24. novembra iz Brisela i zvanično će uručiti Vladi upitnik, koji će imati između 4.000 i 5.000 pitanja, izjavio je juče potpredsednik Vlade Božidar Đelić na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Đelić je izjavio da će Srbija već u prvom kvartalu 2011. Komisiji vratiti kvalitetno ispunjen upitnik, a da posle toga, u drugom tromesečju, treba očekivati dodatna pitanja i slanje tehničke misije iz Brisela. Prema njegovim rečima, na jesen 2011, najkasnije do oktobra, Srbija može da očekuje i zvanično mišljenje EK povodom kandidature, a da bi lideri EU u decembru 2011. mogli da donesu odluku o dodeljivanju statusa kandidata. „Cilj Vlade je da se ubrzo po dobijanju tog statusa otvore i pregovori o članstvo“, rekao je Đelić.

Govoreći o proevropskim reformama, potpredsednik Vlade je rekao da je za period od jula do septembra 2010. Nacionalni program integracija u EU (NPI) ostvaren sa 121 odsto, zbog ispunjavanja zaostalih obaveza, a da je ukupna ispunjenost u ovom trenutku 78 odsto, što je „zadovoljavajuće posle traljavijeg početka“.

Đelić je istakao da je u procesu pridruživanja EU jedan od deset ključnih uslova okončanje reforme srpskog pravosuđa. Prema njegovim rečima, EK očekuje da Srbija uspostavi proceduru kojom će se proveriti da li su tokom reforme, u postupku reizbora sudija i tužilaca, „u jednom broju individualnih slučajeva napravljeni propusti“.

Srbija već duže vreme sprema odgovore na upitnik na osnovu pitanja koja su pre nje dobili Hrvatska i Crna Gora. Ipak, bez obzira na pripreme, domaću administraciju očekuje veliki posao s obzirom da će niz stavki biti specifičan za Srbiju, a u odgovorima će biti neophodno dati precizan uvid u stepen ostvarenih reformi i usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa evropskim u 35 oblasti pravnih tekovina EU, koja služe i kao „poglavlja“ u pregovorima o članstvu.

Najviše pitanja od zemalja u regionu dobila je Hrvatska – oko 4.500, a najmanje Crna Gora – 2.178, tako da se očekuje da će Srbiji biti postavljeno oko 5.000 pitanja. To će se znati za oko tri nedelje, kada stručnjaci Evropske komisije završe sve konsultacije.

Zemljama bivše SFRJ bilo je potrebno tri do pet meseci da odgovore na upitnik. To je najbrže učinila Hrvatska, za samo tri meseca, Makedoniji i Crnoj Gori je trebalo nepunih pet meseci, a Albanija je na pitanja EK odgovorila za četiri meseca. BiH je jedina koja iz Brisela još nije dobila taj dokument.

Pitanja za zemlje u okruženju bila su podeljena u tri grupe – političke, ekonomske i kriterijume koji se odnose na sposobnost usvajanja evropskih standarda. Politički kriterijumi odnose se na oblasti poput demokratije, vladavine prava, ljudskih prava, regionalnih odnosa, ispunjavanja međunarodnih obaveza; ekonomski na postojanje tržišne ekonomije, makroekonomsku stabilnost, privatizaciju, svojinske odnose; kriterijumi vezani za sposobnost usvajanja evropskih standarda odnose se merila poput slobodnog kretanja robe i usluga, slobodnog kretanje kapitala, javnih nabavki, konkurencije, bezbednosti hrane, energetike, spoljne politike i bezbednosne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari