Capital.ba

Naftni derivati poskupjeli 11 odsto

01.11.2010. / 11:09

BEOGRAD, Cijene derivata nafte povećane su u prosjeku 11 odsto, od početka godine, što je podiglo stopu inflacije za 0,5 procenata, pokazuju analize Ministarstva trgovine Srbije.

U periodu januar-septembar, cijene osnovnih derivata nafte korigovane su ukupno sedam puta, od toga šest puta po osnovu promjene cijene nafte.

Benzin je poskupio u prosjeku za 10,9, dizel za 11, a lož ulje za 24,2 odsto, ali se u analizi navodi da su tako obrazovane cijene bile ispod nivoa cijena koje su formirane u skladu sa Uredbom o cijenama nafte.

Cijene se obrazuju u skladu sa Uredbom, prema kojoj se usklađivanje najviših proizvođačkih cijena osnovnih derivata nafte, bez fiskalnih dažbina, vrši kada se ukupna cijena nafte promjeni za plus-minus 3,5 odsto, pod uslovom da je od posljednje promjene cijena proteklo više od 30 dana.

Najviše proizvođačke cijene derivata redovno su usklađivane sa promjenama ukupne cijene nafte, koja do sredine maja bilježi kontinuirani mjesečni rast od između 1,54 i 6,94 odsto, a potom stagnaciju, tako da povećanje u septembru u odnosu na decembar iznosi 26,3 odsto, koliko je iznosilo i u maju, junu, julu i avgustu.

Navedeno povećanje ostvareno je prevashodno po osnovu rasta kursa dolara za 18,7 odsto (sa 63 dinara u decembru, na 74,79 u maju, odnosno septembru ) i cijene nafte tipa URAL za sedam odsto, sa 76,28 dolara za barel u decembru, na 81,64 dolara u maju, odnosno septembru.

Uz to su obračunati troškovi rafinerijske prerade od 5,34 dolara za barel i troškovi uvoza sirove nafte od 2,35 dolara. Akciza na derivate nafte je u januaru povećana za 1,6 odsto, odnosno za 0,7 dinara po litru za benzine (sa 44 na 44,7 dinara ) i 0,47 dinara za dizel goriva (sa 30 na na 30,47). Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!