Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.10.2010.
18:32
Tanjug A

De Lilma: Nastavlja se jačanje odnosa Brazila i Srbije posle izbora

Posle izbora novog predsednika u današnjem drugom izbornom krugu, Brazil će sigurno nastaviti da održava prijateljske odnose sa Srbijom sa kojom vidno jača saradnju u poslednje vreme, izjavio je ambasador Brazila u Beogradu Dante Koeljo de Lima.

Dante Koeljo de Lima

"U spoljnoj politici sam sasvim siguran da ćemo imati nastavak dobrih prijateljskih odnosa sa zemljama kao što je Srbija, a jačanje našeg odnosa je već vidljivo", kazao je ambasador De Lima u izjavi Tanjugu.


Ambasador je kao pokazatelj dobrih odnosa Brazila i Srbije posebno istakao prvu posetu ministra špoljnih poslova Brazila Selso Amorima Srbiji sredinom juna ove godine i ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića Brazilu početkom istog meseca, kao i poboljašanje saradnje između dve države na planu ekonomije i trgovine.


Ambasador De Lima je najavio i da će ministar odbrane Brazila Nelson Žobim doći u Beograd poslednje nedelje novembra, kao i da predsednik Srbije Boris Tadić, ima poziv brazilskog predsednika Luisa Injasija Lule da Silve, da posetiti najveću latinoameričku državuna čelu poslovne delegacije


"To će umnogome doprineti otvaranju novih mogućnosti i identifikovanju novih oblasti saradnje," ocenio je brazilski ambasador.


Komentarišući tok održavanja drugog kruga predsedničkih izbora, u okviru kojih brazilski birači prvi put mogu da glasaju i u Srbiji, budući da ih je registrovano 38, za osam više od potrebnog broja za organizovanje izbora, ambasador De Lima je kazao da se taj proces odvija veoma dobro i da sada glasa više ljudi nego u prvom krugu izbora.


Ambasador je posebno istakao zanimljiv slučaj jedne Brazilke iz Beograda od 96 godina, koja je danas glasala i tako "dala primer patriotizma".


Naime, u Brazilu je glasanje obavezno za osobe od 17 do 70 godina, dok osobe koje su mlađe, odnosno starije, mogu da glasaju ukoliko to žele.


Govoreći o mogućem ishodu izbora čiji će pobednik zauzeti položaj popularnog Lula da Silve, nakon dva uzastopna mandata, ambasador je kazao da ankete ukazuju na priličnu prednost kandidata vladajuće Radničke partije, bivše šefice kabineta predsednika, Dilme Rusef u odnosu na kandidata opozicije Žoze Seraa.
"To znači da se može očekivati kontinuitet kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj policiti", ocenio je ambasador.


Brazil je sve uticajnija zemlja zbog svoje ekonomske moći, dobrog suočavanja sa svetskom krizom, uspešnog sprovođenja socijalnih programa koji su pomogli da bude povećan srednji sloj stanovništva i kupovna moć građana, rekao je De Lima.
No, ambasador je primetio i da još postoje važni problemi siromaštva.


"Još uvek postoji društvena nejednakost koja kao sekundarne proizvode ima probleme kriminala i smatram da će to biti jedna od oblasti na koju će se novi predsednik skoncentrisati", kazao je ambasador.


Velike šanse da u Brazilu položaj predsednika prvi put zauzme žena, kao i činjenicu da se sve više žena kandiduje i u okviru izbora za parlament, upravu saveznih država i druge ključne položaje, De Lima vidi kao dobar znak da u zemlji postoji rodna ravnopravnost.


U birački spisak je upisano oko 135 miliona Brazilaca, a pošto se glasanje obavlja elektronskim putem, prvi rezultati biće poznati već po zatvaranju biračkih mesta u 20 sati (23 sata po srednjoevropskom vremenu).

Nedelja 31.10.2010. 18:53
Obavezno glasanje od 17-70, alal vera, drugacije i ne vidim mogucnost da doakamo ovima iz ds-a!!! Cik da se ugledaju na Brazil!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online