Capital.ba

U Srbiji 550.000 ljudi aktivno traži posao

28.10.2010. / 16:11

NOVI SAD, U Srbiji, prema posljednjim podacima, ima 721.000 nezaposlenih osoba, a istraživanje Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) je pokazalo da njih 550.000 aktivno traži posao, izjavio je danas direktor NSZ Dejan Jovanović.

Jovanović je na prezentaciji na Novosadskom sajmu, u okviru sajma investicija rekao, da će NSZ u narednom periodu formalno nezaposlene osobe pitati da li su na evidenciji zato što zaista žele da rade ili su tu iz nekih drugih razloga.

“Mi prema njima nećemo ići bilo kakvim sankcijama, već nam je taj podatak važan kako bismo kapacitete države usmjerili na one koji nemaju posao”, rekao je Jovanović.

Dodao je da jedan od problema Srbije predstavlja postojanje sivog i crnog tržišta rada i sasvim je sigurno da bi država trebala da se više posveti tom problemu, kako bi se dobila jasnija slika o tržištu rada.

Jovanović je kazao i da će mjere aktivne politike zapošljavanja u narednoj godini biti slične kao u 2010, a određenih promjena biće u visini ukupnog budžeta, ali i njegovoj strukturi.

“Siguran sam da nam je potrebno više para za aktivne mjere zapošljavanja u Srbiji i po izradi nacrta budžeta vrlo brzo ćemo znati sa kojim ćemo sredstvima raspolagati u narednom periodu”, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je u ovoj godini 3,7 milijardi dinara iz budžeta Ministarstva ekonomije usmjereno na aktivne mjere zapošljavanja, ali da u ovom trenutku ne može da licitira sa iznosom sredstava za narednu godinu.

Jovanović je govorio i o pasivnim mjerama NSZ-a prema nezaposlenim osobama i istakao da je važno da više nema kašnjenja u isplatama mjesečnim nadoknadama, jer su na početku godine kašnjenja bila od oko pet mjeseci. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!