12. oktobar  2008. 08.43  | Izvor:

Đelić: Nema rizika za naš finansijski sistem

VAŠINGTON - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da finansijski sistem u Srbiji nije izložen rizicima sa kojima se suočavaju takvi sistemi na Zapadu u okviru aktuelne ekonomske krize.

"Što se tiče Srbije, mi u ovim okolnostima koje su otežane imamo prednost u tome da naš finansijski sistem nije izložen rizicima sa kojima se on suočava na Zapadu. Naš finansijski sistem je dobro kapitalizovan, devizne rezerve naše Centralne banke su veoma značajne i pokrivaju štednju građana", rekao je Đelić u telefonskoj izjavi Tanjugu u Vašingtonu.

Prilika za vešte

On je dodao da "u tom smislu, Srbija iz ovih teških momenata može da izvuče i korist, kao svaki put kada postoji određen diskontinuitet i kriza i da to otvara i nove mogućnosti za one koji znaju da ih iskoriste".

Đelić, koji predvodi srpsku delegaciju na Godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke, rekao je da je "jasno da je ekonomska kriza ozbiljna na globalnom nivou, ali da ono što ohrabruje jeste da su najjače zemlje odlučile da zajednički rade da je reše".

 

 

"To je bila poruka jučerašnjeg sastanka ministara finansija zemalja Grupe 7. Sutra će doći i do sastanka lidera Evrozone, koji će upotrebiti značajna sredstva i to omogućava da za sve zemlje, pa i Srbiju, ova kriza bude kratkotrajna", rekao je Đelić.

Opadanje, stagnacija i - opet rast

On je naveo da "ohrabruje i činjenica da je MMF objavio nove prognoze, gde se vidi da će privredni rast u svetu donekle opasti ove godine, ali ne u zemljama u tranziciji, koliko u razvijenim zemljama".

Đelić je ocenio da je "naročito važno to što se očekuje da će privredni rast ponovo početi jača već sledeće godine".

"Za Srbiju, na ovom skupu, to podrazumeva dve stvari: prva, to je da zaokružimo sistem finansiranja naših ključnih infrastrukturnih projekata, i zbog toga je naš cilj da ovde, od 600 miliona dolara, koliko smo ugovorili sa Svetskom bankom, obezbedimo da 400 miliona podrži infrastrukturne projekte, naročito Koridor 10, a isto tako da već sledeće godine dobijemo povećanje te sume bar za 200 miliona dolara", rekao je potpredsednik srpske vlade.

Jeftino zaokruženje programa finansiranja

On je dodao da će srpska delegacija, u kojoj su pored njega i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i ministar finansija Diana Dragutinović, imati i sastanak sa čelnim ljudima Evropske investicione banke, gde će, kako je naveo Đelić, tražiti podršku od 500 miliona evra za konstrukciju naših ključnih infrastrukturnih projekata.

"Na taj način, u momentu kada kapitala ima manje i skuplji je u svetu, veoma je važna činjenica da Srbija zaokružuje njen program finansiranja za infrastrukturu na stabilan i jeftin način", kazao je Đelić.

Da vide da smo ozbiljni

On je naveo da je drugi cilj Srbije "da pokaže celom svetu da je odgovorna što se tiče fiskalne politike".

"I zbog toga ključni predmet razgovora sa MMF-om ticaće se budžeta za 2009. godinu, koji će morati da bude veoma odgovoran pod ovim okolnostima. Jednostavno, ne možemo u ovim okolnostima sebi dozvoliti da mnogo više trošimo od onoga koliko zarađujemo. U tom smislu, mi ćemo predočiti naše planove i na taj način poslaćemo veoma snažnu poruku svetu da je Srbija jedna stabilna zemlja, gde je bezbedno investirati", rekao je Đelić.

On je dodao da će "biti još bolje ukoliko se to uradimo kroz jedan formalni program sa MMF-om, Svetskom bankom i EU".

"Ali, mi sigurno to nećemo uraditi da bi potpisali bilo koji program, nego zato što je to u interesu naše zemlje i njenih građana", naveo je Đalić.

Dobra vest - Kosova tamo nema

On je istakao da je srpska delegacija Svetskoj banci i MMF-u, koje su međunarodne organizacije i koje su deo kompleksa UN, napomenula da moraju poštovati međunarodno pravo i čekati mišljenje i Međunarodnog suda pravde oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"I u tom smislu dobra vest je da Kosovo niti je pozvano, niti učestvuje na ovom skupu i nema naznaka da će biti primljeno. U tom smislu nastavljamo da sprovodimo našu državnu politiku oko teritorijalnog integriteta i suvereniteta i na ovom planu", istaklo je Đelić.