Sreda, 27.10.2010.

14:39

"Uvoz mleka ne rešava nestašicu"

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka saopštili su da eventualni uvoz mleka neće rešiti nestašicu te životne namirnice, već će uništiti domaću proizvodnju.

Izvor: Beta

Default images

Predsednik Udruženja Ljubiša Jovanović kaže da "ni uvoz sirovog mleka, ali ni uvoz gotovih proizvoda nije rešenje".

"Rešenja na kratak rok nema", kazao je on dodavši da će sistemsko rešavanje problema trajati najmanje dve do tri godine, a to podrazumeva povećavanje premije za litar mleka sa sadašnjih 2 na 5 dinara i uvođenje velikih farmi u sistem subvencija.

Prema njegovim rečima, "problem je što je unazad četiri do pet godina stočni fond u Srbiji desetkovan, odnosno ima između 200.000 i 300.000 krava manje", a povećanje premije je način da se proizvođači vrate govedarskoj i proizvodnji mleka.

Jovanović je precizirao da je za uzgoj mlečne junice potrebno dve godine, što znači da se, ukoliko se sa merama pomoći krene odmah, "smirivanje tržišta" može očekivati za dve godine, kada će se proizvoditi dovoljno mleka.

Kako je naveo, veliki proizvođači mleka traže od države i "da se premije daju i na rasni sastav grla, kao i da se premije daju za hektare obradive površine".

Jovanović je rekao da su predstavnici Udruženja razgovarali sa ministrom poljoprivrede Srbije Sašom Draginom o programu mera koje su sačinili kako bi se pomoglo mlečnom govedarstvu, nazvanom "Bela inicijativa", navodeći da ih je ministar podržao.

Prema njegovim rečima, razgovor sa ministrom će se nastaviti kako bi se zajedno sačinio predlog Vladi Srbije koja bi donela zakonsku odluku kojom bi se proizvodnja mleka učinila jeftinijom, a proizvodni ambijent postao predvidiv za najmanje 10 godina.

Jovanović smatra da je suštinsko rešenje da agrarni budžet bude veći od dosadašnjeg najmanje dva i po puta, "odnosno da se pomoć mlečnom govedarstvu usvoji kao zakonski akt".

Član udruženja koji vodi farme Delta agrara Luka Jelić istakao je da prerađivačima u Srbiji dnevno nedostaje oko 200.000 litara mleka kako bi mogli da rade punim kapacitetom.

Kako je objasnio, to mleko koje vredi oko šest miliona dinara u preradi dobija još 50 odsto na ceni, što znači da je vrednost tog mleka koje nedostaje 12 miliona dinara, odnosno da na porezu na dodatu vrednost (PDV) od osam odsto, koji bi se ostvario u trgovinama, država dnevno gubi milion dinara.

U Udruženju proizvođača mleka Srbije navode da država namerom da uveze mleko "poručuje proizvođačima da Srbiji njihovo mleko ne treba, mlekarama da će država za njih uvek pronaći opciju, potrošačima da moraju da plaćaju skupo mleko, a kravama da potraže neku drugu zemlju u kojoj će moći da proizvode mleko ili same odu u klanicu" i apeluju da se takva odluka ne donosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: