Josipović očekuje Tadića u novembru

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da očekuje da predsednik Srbije Boris Tadić u prvoj polovini novembra dođe u posetu Hrvatskoj i Vukovaru.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 24.10.2010.

15:00

Default images

"Nadam se da će cela Hrvatska razumeti važnost dolaska predsednika Tadića za budućnost Hrvatske, regiona i Evrope", rekao je Josipović.

On je istakao da se upravo zbog toga intenzivno diplomatski radi na Tadićevoj poseti.

Josipović očekuje da poseta Tadića bude "na najboljem mogućem nivou i da se njom prenesu najbolje poruke i za građane Hrvatske, posebno stradalnike u Vukovaru, a naravno, i za Srbiju", prenala je hrvatska agencija Hina.

Hrvatski predsednik je ocenio izuzetno važnom poruku vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe koji je pozvao Tadića u Vukovar, zahvalivši mu na "poruci mira, ljubavi i budućnosti".

"Hrvatska, Srbija i druge zemlje u regionu zasigurno žele zajedničku evropsku budućnost i to je jedan važan korak", istakao je Josipović.

U istom obraćanju novinarima, Josipović je komentarisao i najavu premijerke Jadranke Kosor da će biti osnovana mešovita hrvatsko-slovenačka radna grupa koja će proučiti mogućnost saradnje u kontroli vazdušnog prostora.

Josipović je rekao da će Savet za odbranu najkasnije za 60 dana doneti konačnu odluku o načinu na koji će biti rešeno to pitanje.

On je dodao da je na poslednjem sastanku Saveta jedna od ideja bila i ta o saradnji Hrvatske i Slovenije u kontroli vazdušnog prostora.

“Nisam tražio smenu urednika ’Novosti’“

Josipović je demantovao je da je on ili bilo ko iz njegovog kabineta tražio smenu urednika zagrebačkog nedeljnika "Novosti" Radeta Dragojevića, ocenivši da je objavljivanje naslovne strane tog lista s porukom "Obadva su pala", koja se odnosila na pad dva hrvatska ratna aviona, ugrozilo međunacionalne odnose u Hrvatskoj.

"Ja mnogo truda ulažem u izgradnju dobrih međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj, i ne samo ja, već brojni ljudi. Brojne sudbine povezane su s tim i zato imam pravo i želim da ukažem na pojave koje tome nanose štetu", rekao je Josipović ističući da je "svaki kamen važan u izgradnji međunacionalnih odnosa".

Josipović je rekao da ne smatra da je objavljivanje sporne naslovne strane predstavljalo govor mržnje, ali da misli "da je to bila jedna štetna novinska akcija, čija je očigledna posledica bila ugrožavanje hrvatsko-srpskih odnosa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: