Srbija

Utorak, 19.10.2010.

16:05

Šoškić: Skupa hrana, veća inflacija

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da će inflacija u oktobru biti iznad utvrđene gornje granice od osam odsto. U septembru 7,7 odsto.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

"Najveći uticaj na rast inflacije imalo je povećanja cena prerađene hrane", rekao je Šoškić, ističući da je uticaj tih cena na ukupan rast potrošačkih cena 34 odsto.

Očekivanja centralne banke su, prema rečima guvernera, da će se inflacija u drugoj polovini 2011. približiti utvrđenom cilju za iduću godinu od 4,5 odsto, sa odstupanjem od plus ili minus 1,5 odsto.

Procena NBS je da će vraćanju inflacije u predviđene okvire doprineti, pored monetarne, i planirana restriktivna fiskalna politika, kao i stabilizacija cena hrane, pod uslovom da ponuda poljoprivrednih proizvoda u 2011. godini bude redovna, odnosno povoljnija od ovogodišnje. Šoškić je istakao da bi Vlada Srbije određenim merama mogla da utiče na sprečavanje rasta cena hrane koji nije izazvan poskupljenjem sirovina ili nekim drugim opravdanim razlozima. On nije precizirao koje su to mere, ali je dodao da će ih predočiti predstavnicima vlasti.

Na oporavak tražnje koji stvara inflatorne pritiske, prema njegovim rečima, utiče ovogodišnji privredni rast od 1,5 odsto, kao i očekivani za iduću godinu od najmanje 3,5 odsto.

Prema rečima Šoškića, dodatni pritisak na cene biće učinjen sledeće godine odmrzavanjem plata i penzija.

Kada su dogovarana usklađivanja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), podsetio je on, dogovoreno je usklađivanje za polovinu iznosa šestomesečne inflacije, ali sada u taj period ulaze i ovi meseci sa jačim inflatornim pritiscima.

Osnova za uklađivanje je veća i to već sada ima blagi uticaj na rast cena, rekao je Šoškić. On je podsetio da je NBS protekle nedelje povećala referentu kamatnu stopu na 9,5 odsto kako bi smanjila inflatorne pritiske.
U 2010. godini, kako je procenila NBS, platni deficit će biti oko 2,7 milijardi evra, a priliv stranih direktnih investicija oko 1,1 milijarda evra. On je upozorio na nizak nivo stranih direktnih investicija u julu i avgustu, od samo 144 miliona evra. Uvoz je u avgustu ubrzao rast, sa sedam odsto koliko je iznosio u julu na 21 odsto, dok je rast izvoza u julu bio 21 odsto, a u avgustu 26 odsto.

Šoškić je istakao da je zadovoljan iznosom deviznih rezervi koje su trenutno 9,7 milijardi evra i dodao da nema potrebe za povlačenjem novca raspoloživog po osnovu kredita sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Do sada je NBS od kredita MMF-a vrednog 2,87 milijardi povukla 1,4 milijardu evra.

Guverner je najavio mogućnost da centralna banka, u nastojanju da što više vrati poverenje u domaću valutu, određenim merama stimuliše banke da u nedelji štednje odobravaju povoljnije kamate na uloge u dinarima.

Kurs dinara je relativno stabilan, rekao je Šoškić. Dinar je u avgustu deprecirao za 0,6 odsto prema evru, a u septembru za 0,1 odsto, a NBS je bankama prodala 364 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

20 h

Podeli: