Utorak, 19.10.2010.

13:07

Spor oko zgrade u Novom Pazaru

Predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi muftija Muamer Zukorlić, poručili su da će "braniti i životima" spornu zgradu u Novom Pazaru.

Izvor: Tanjug

Default images

Funkcioner mešihata Sead Šaćirović izjavio je da neće dozvoliti izvršenje presude kojom bi deo zgrade Fakulteta za islamske studije trebalo da se vrati Unipromu.

Izvršenje je zakazano za 28. oktobar, a Šaćirović je poručio da je reč o vakufskoj imovini koju će oni braniti "ako zatreba i svojim životima".

"Najavljeno otimanje zgrade islamskih ustanova predstavlja nastavak osvete Rasima Ljajića uz podršku režima zbog poraza na izborima za Bošnjačko nacionalno veće", rekao je Šaćirović, glavni urednik "Glasa islama", zvaničnog glasila mešihata te islamske zajednice.

On tvrdi i da taj događaj ima za cilj kontinuirano izazivanje incidenata kako bi se satanizovali predstavnici islamske zajednice na čijem čelu je Zukorlić.

"Ovo je potvrda da u pravosuđu i dalje postoje sudije koje donose presude po narudžbini političara i tajkuna, što je neprihvatljivo", rekao je Šaćirović.

On je kazao i da su nedavni događaji u Hadžetu, novopazarskom kvartu na kome je gradska uprava započela gradnju dečjeg vrtića, pokazali do čega može da dovede instrumentalizovanje policije.

"Verujem da su ti događaji dovoljna lekcija svima i da će državni organi, polazeći od ovog iskustva, biti oprezni u ponašanju prema daljim pokušajima otimanja vakufa koji ćemo braniti, ako zatreba i svojim životima", rekao je Šaćirović.

Uniprom: Pet godina uzurpirana imovina

Direktor akcionarskog društva Uniprom Basri Pljakić je rekao da veruje u pravosudni sistem Srbije, kao i da očekuje da će nakon pet godina sporenja, 28. oktobra, izvršna presuda biti sprovedena, a imovina vraćena vlasniku.

"Navršilo se pet godina od kako je Islamska zajednica u Srbiji uzurpirala zgradu u centru Novog Pazara, a sada im je izvršnom presudom naloženo da prestanu sa ometanjem poseda", rekao je Pljakić.

On nije želeo da komentariše stav mešihata da će vakufska imovina, ako zatreba, biti branjena i životima.

Uniprom, kazao je Pljakić, trpi ogromnu štetu jer pet godina brine o oko 40 radnika koji su bili zaposleni u toj zgradi, i državi plaća režije, ali i električnu energiju koju ne troši.

Zgrada u kojoj je bila Robna kuća Uniprom je posle Drugog svetskog rata pripala Ugostiteljskom preduzeću "Lipa" i godinama je u njoj bio Hotel "Beograd".

Mešihat smatra da na osnovu Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama Agencija za privatizaciju nije imala prava da tada otuđi ovu imovinu, a kao najodgovornijeg za to oni smatraju aktuelnog ministra Sulejmana Ugljanina, koji je tada bio na čelu gradske vlasti u Novom Pazaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: