Štrajk administracije i porotnika

Zaposleni u pravosudnoj administraciji i Ministarstvo pravde bez dogovora. Štrajk nastavljen. I Društvo sudija porotnika Srbije najavilo protest upozorenja.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 18.10.2010.

07:33

Default images

Delegacije Ministarstva pravde i zaposlenih u pravosudnim organima koji štrajkuju zbog niskih zarada nisu se ni danas dogovorile, pa je štrajk nastavljen.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen ponovio je ponudu o povećanju plata od Nove godine, koju je sindikat već odbio.

Homen je poručio štrajkačima da će Ministrastvo pravde nastaviti da traži rešenje kojim bi višednevni štrajk bio okončan. Ministarstvo pravde je Sindikatu ponudilo da se najmanje plate državnih službenika i nameštenika povećaju za 30 odsto i stimulaciju od 3.000 dinara, dok Sindikat traži da zaposleni u administraciji imaju osnovicu kao sudije i tužioci.

Podsetimo, štrajk je počeo 6. oktobra, uz minimalni proces rada, pa sudovi postupaju samo po hitnim predmetima, što je dovelo do odlaganja velikog broja suđenja.

Predlog Ministarstva za povećanje zarada od 1. januara 2011. godine i isplatu stimulacije za oktobar, novembar i decembar od po 6.600 dinara do sada su prihvatili zaposleni u Privrednom sudu u Beogradu i u Višem sudu u Somboru i prekinuli štrajk.

Nezadovoljni i porotnici

Istovremeno, Društvo sudija porotnika Srbije najavilo je da će danas održati polučasovne protestne skupove ispred svih viših sudova u Republici zbog neisplaćenih naknada od početka ove godine, kao i zbog odluke Visokog saveta sudstva (VSS) kojom im se ukida ta naknada.

Planirano je da učesnici protesta pozovu državne organe u Srbiji, Savet Evrope i Evropsku komisiju, da odgovore na njihove zahteve.

Društvo traži da se ukine nedavna Odluka VSS o naknadama i nagradama sudijama porotnicima, da se osnaži stara i eventualno povede rasprava o eventualnim boljim rešenjima.

Takođe, traži da se ispravno obračunaju ostvarene, a neisplaćene naknade sudijama porotnicima i da se isplate odmah, pošto im zarade nisu isplaćene od početka ove godine.

Društvo predlaže i smenu predsednice VSS Nate Mesarović, "kao čin odgovornosti za niz protivustavnih rešenja donetih u sprovođenju Nacionalne strategije za reformu pravosuđa u Srbiji, kao i za promašaje u reformi, čime se Srbija udaljava od Evrope".

Porotnici traže i da se sprovedu izbori za stalni sastav VSS, kao i da se u Ministarstvu pravde izvrši analiza učinjenih propusta u ostvarivanju reforme, i da se zajedno sa drugim učesnicima u ostvarivanju reformskih ciljeva utvrde naredni postupci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: