Snima se TV film o trgovini ljudima

U Beogradu je dan uoči Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima počelo snimanje televizijskog filma “Sestre” koji govori o seksualnom ropstvu.

Izvor: B92

Nedelja, 17.10.2010.

20:32

Default images

Film predstavlja pilot epizodu planirane televizijske serije "Moderno ropstvo" kroz koju će biti prikazani i drugi oblici trgovine ljudima.

Obično počinje lepim obećanjima o budućnosti a završava se kao trgovina ljudima i seksualno ropstvo. Priču filma nose dve sestre Marija i Saška, koje igraju studentkinje Novosadske dramske akademije Ivana Vuković i Ana Mandić.

“Gledale smo filmove i čitale smo štošta o tome i dokumentarce”, navodi Ana Mandić.

“Mora se krenuti od sebe kad se radi bilo šta. Kao glumac moraš da kreneš od sebe, a ovo je stvar koju nemaš u svom iskustvu, srećom, ali uvek imamo neko lično iskustvo koje možemo negde da upotrebimo, tako da je najteže poistovetiti se sa tim maksimalno”, kaže Ivana Vuković.

Milena Marković je napisala scenario na osnovu istinitih događaja, a radnja je smeštena u sadašnje vreme, tačnije u vreme posle ukidanja šengenskog viznog režima za građane Srbiji. Režiju potpisuje Vladimir Paskaljević.

“Cela ideje TV drame je da se širi auditorijum upozna sa tom vrstom kriminalnog ponašanja i da se obavesti kako da postupa u tom slučaju i kako da se sačuva od toga”, objašnjava on.

Ovaj projekat je jedan od pobednika konkursa ”Medijskog fonda u oblasti evropskih integracija", koji se finansira sredstvima Evropske unije.

Podršku ekipi filma, u ime Vlade Srbije, da je premijer Mirko Cvetković.

“Vlada Republike Srbije je podržala ovaj projekat zato što trgovina ljudima, uz trgovinu narkoticima, predstavlja drugi po redu oblik organizovanog kriminala”, podseća on.

Početku snimanja prisustvovao je i šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer.

“Govorimo o jednom o najtežih oblika kriminala modernog društva, koji pogađa ljudsko dostojanstvo, dečja i ljudska prava uopšte. I ako želite da budete efikasni u borbi protiv trgovine ljudima najbolja je prevencija, a to upravo postižemo ovim projektom”, ocenjuje on.

Srbija je godinama bila zemlja tranzita i krajnje destinacije trgovine ljudima, ali su danas najveće žrtve srpski državljani i to uglavnom mlade žene i deca.

Za rešavanje ovog problema izuzetno je važna prevencija. Zato su ciljna grupa mladi koji odlaze u inostranstvo i osobe sa nižim životnim standardom koje žele “bolju budućnost".

O ovoj temi možete čitati i na našem Blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: