U ovom trenutku, Srbijagasu se duguje 430 miliona evra, od čega je 220 miliona evra samo za isporučeni gas u prošloj sezoni, rekao je sinoć generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Nama se, rekao je, u proseku plaća 295. dan, a bankari, dobro znaju koliko nam je para potrebno da izađemo iz te priče. Naše kolege iz Agencije za energetiku ne priznaju troškove po osnovu zaduženja i kursnih razlika, pa ne ni znamo kako da nadoknadimo taj gubitak, rekao je Bajatović na proslavi pete godišnjice osnivanja JP Srbijagas.

„Pa, gospodo, ako privatna preduzeća mogu da traže menice i bankarske garancije, i da stavljaju hipoteke, onda to mogu da rade i javna preduzeća zbog zaštite svije imovine i svog posla“, poručio je Bajatović. Radićemo isto tako kako radi ruski Gasprom, mađarski Mol, i slične nemačke ili italijanske kompanije. Stalno smo „najgori od sve dece“ – po novinama se uglavnom napada Srbijagas, ali sad, kako je rekao Bajatović, „napadaju malo i toplane“. „Izdržaćemo mi zimu, niko se neće smrznuti, svakoj bolnici ili školi, svakom građaninu će gas biti isporučen, ali predlažem da malo podelimo rizike između Vlade Srbije, lokalnih samouprava i Srbijagasa“, rekao je Bajatović.

On je upozorio na mogućnost da se Srbijagas suoči sa „ozbiljnom tržišnom konkurencijom“, posle liberalizacije tržišta energenata, najavljene za 2012. godinu. „Da li mi uopšte možemo da, u saradnji sa Vladom, pripremimo Srbijagas sa ovakvim nametnutim dugovima za jednu takvu utakmicu“, pitao je Bajatović. Proslavi pete godišnjice Srbijagasa prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović, predstavnici stranih i domaći energetskih i naftnih kompanija, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari