Krasnići: Izbori 13. februara

Prevremeni parlamentarni na Kosovu biće održani 13. februara 2011, saopštio je VD predsednika Jakup Krasnići.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2010.

18:35

Default images

U albanskim političkim krugovima rečeno je da je Krasnići odluku o izborima doneo posle današnjih konsultacija sa predsednicima stranaka u Prištini.

Prevremeni izbori dolaze posle ostavke koju je na mestu pokrajinskog privremenog predsednika podneo Fatmir Sejdiju, zbog odluke Ustavnog suda u Prištini da se on nalazi u sukobu interesa.

Sejdijuov Demokratski savez Kosova (DSK), druga po snazi politička stranka u pokrajini, zalagala se da izbori budu održani u martu.

Dijalog Beograda i Prištine će, posle ove odluke njverovatnije biti odložen za nekoliko meseci.

Na tom sastanku je samo napravljen dogovor sa strankama koje se protive održavanju izbora da taj proces ne budu odložen duže od šest meseci.

Simić: Odlaganje pregovora verovatno

Beogradski profesor Predrag Simić izjavio je da nije iznenađen odlukom o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i da će njihovo održavanje verovatno odložiti početak pregovora između Beograda i Prištine.

"Raspisivanje izbora verovatno će odložiti početak pregovora Beograda i Prištine i mnogi smatraju da je to način da se kupi vreme do početka tih pregovora za koje kosovske vlasti iz određenih razloga nisu spremne", rekao Simić, koji je profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka (FPN).

Simić, koji je svojevremeno bio ambasador državne zajednice Srbije i Crne Gore, a zatim i Srbije u Parizu, kazao je da za njega nije iznenađujuća odluka o raspisivanju prevremenih izbora u pokrajini, jer je posle odluke Ustavnog suda u Prištini o sukobu interesa kosmetkog privremenog predsednika Fatmira Sejdijua i njegove ostavke "usledila ustavna kriza koja se može rešiti samo parlamentarnim izborima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: