Publicista Darko Petričić i „kontroverzni novinar“ Domagoj Margetić prijavili su glavnog državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića Haškom tribunalu, tvrdeći da je saodgovoran za ratne zločine u splitskoj Lori, jer „su po njegovom nalogu zatočenici hapšeni i saslušavani“, izvestio je Novi list.

Splitski nevladin aktivista Tonči Majić, koji godinama istražuje zločine u Lori i jedan je od najzaslužnijih za kažnjavanje nekih zločinaca, ocenio je za riječki list da sumnje spram Bajića „uopšte nisu neozbiljna stvar“.

Petričić je izjavio da poseduje „četrdesetak stranica dokumenata s Bajićevim potpisom i saslušavanim ljudima“. Te su dokumente „skupili ljudi koji su imali veze sa zločinima u Lori“. Bajić je, tvrdi Petričić, „vjerojatno znao da su likvidirani civili“. On i Margetić prijavu su, osim Haškom sudu, poslali i Evropskoj komisiji, OEBS-u u Zagrebu i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Tonči Majić potvrđuje da je Bajić, tadašnji vojni tužilac u Splitu, učestvovao u ispitivanjima u Lori, te dodaje da postoje indicije da je bio u Lori kada su mučeni zatvorenici. „Zločini u Lori događali su se nekoliko stotina metara od Bajićeve kancelarije. Nije se moglo dogoditi da za njih ne zna, a nije ih istražio“, kaže Majić dodajući da višegodišnje opstrukcije postupka takođe mnogo govore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari